„Правосъдие за всеки“: Хората разбраха, че много зависи от тях да променят нещата

За 19-ти пореден път инициативата „Правосъдие за всеки“ и граждани излязоха, за да поискат оставката на главния прокурор Иван Гешев и на Висшия съдебен съвет. Велислав Величков, който е един от членовете на инициативата направи равносметка на изминалите седмици пред БГНЕС.

„Ние имаме концентрирано искане още от миналата година. Миналата година беше против назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, сега е за оставката или освобождаването му поради непригодност да заема длъжността. От края на октомври искаме и оставката на Висшия съдебен съвет, защото отказа да обсъди дейността на главния прокурор, въпреки че беше сезирана от най-голямата съдийска организация – Съюза на съдиите в България, което е безпрецедентно – съдии да искат освобождаването на главния прокурор. Те отказаха да обсъдят по същество, което означава, че ВСС по-скоро обслужват“, заяви Величков.

Той припомни, че исканията им остават константни и обяви, че догодина ще изпратят няколко въпроса до всички опозиционни партии, които твърдят, че са за реформа на модела в съдебната власт и са за оставки.

„Каква промяна виждат те във ВСС, в прокуратурата, в правомощията на главния прокурор, специализираните съдилища и по съдебните наказателни производства. Ще очакваме те да се ангажират с конкретни идеи“, обяви той и посочи, че ако тази година е била на протестите, то 2021 ще е разумната, консенсусната, надграждащата, когато ще разберем дали ще има промяна в следващия парламент или бързо ще стане бързо излишен.

Величков добави, че те няма да се явяват на избори и че тяхната задача ще е да осъществят контрол върху това дали партиите са изпълнили своите предизборни обещания и дали ще продължат да искат оставката на Гешев.

Попитан дали е доволен от постигнатото през изминаващата година, той каза, че независимо каква е била тя е била и полезна.

„Хората разбраха, че много зависи от тях да променят нещата в държавата си“, посочи Величков и цитира думи на Нели Куцкова, която отбелязва като успех факта, че за първи път след 30 г. се е заговорило за оставка на главния прокурор, обсъждане на фигурата му и поискаха промяна в правомощията, функциите и контрола над дейността на главния прокурор.

По отношение на идеята независим прокурор да разследва главния, Велислав Величков каза, че ако въобще има главен прокурор, защото те искат премахване на тази позиция, това е стъпка в правилната посока, но направена по грешния начин. Според него този пост трябва да се заеме от бивш прокурор или наказателен съдия или генерален адвокат в защита на човешките права, който трябва да разполага със следователи и полицаи и не трябва да е от системата на прокуратурата.

„Иначе излиза, че очакваме от ученик да оценява класната си ръководителка, това няма как да стане. Изкарваме ученика от училището, за да може да говори за училището“, отсече Величков./БГНЕС