"Пражка банка" - сградата с жътварките

Сградата на пражката кредитна банка, намираща се на столичния бул. „Дондуков“, е една от емблематичните и интересните сгради в историческата част на града. Архитекти на сградата са прочутият Георги Фингов, Димо Ничев и Георги Апостолов. Интересен факт е, че нейният проект е изработен от архитекта на Съдебната палата в София Пенчо Койчев. Именно той разкрасява фасадата й, като добавя елегантните и красиви жътварки от последния етаж, предава репортер на БГНЕС.

Клонът на пражката банка в София представлява кубично тяло, внушаващо тежест и със строго излъчване. И тук се запазва класическото триделно членение във височина, в случая увенчано с мансарден покрив, който подсилва усещането зависочина и вертикализма на сградата – като един миниатюрен софийски небостъргач. Украсата на сградата е съсредоточена в завършващата част.

Интригуващи са и детайлите по партерния етаж – решетките от ковано желязо и лицето върху главния вход – и двете са геометрични и стилизирани, което ни отвежда към почерка на ар деко.

Входовете на двете улици са отбелязани с ключов камък, украсен с маска. /БГНЕС