Празни улици в Сидни заради ново заключване

Улиците в Сидни бяха почти безлюдни в събота в началото на усилено двуседмично заключване, за да бъде овладян силно заразния вариант на коронавирус Делта, който обхваща най-големия град в Австралия, съобщи АФП.

До момента са съобщени повече от 80 случая на COVID-19 при нарастване на инфекция, свързано с екипаж на международен полет, транспортиран до карантинен хотел от летището.

Новата инвазия на коронавируса беше шок за град, който се върна към относителна нормалност след месеци с много малко местни случаи. Повече от пет милиона души в Сидни са обект на ограничения за движение, в допълнение към стотици хиляди други, живеещи в близките крайбрежни общности и градовете на Сините планини, които разделят града от селскостопанските райони на Австралия.

Заключването първоначално се е отнасяло само за бизнес района на Сидни и богатите източни предградия, но разпространението на огнището навсякъде е подтикнало властите да предприемат по-драстична стъпка.

„Когато имате заразен вариант като вируса Делта, тридневното блокиране не работи - ако ще направим това, трябва да го направим правилно“, каза Гладис Береджиклян, премиерът на щата Нов Южен Уелс .

"Предаваемостта е поне двойно по-голяма от предишните варианти, така че трябва да се подготвим за потенциално голям брой случаи през следващите дни", добави тя.

Здравните служители по целия свят са разтревожени от бързото разпространение на щама Зебта, забелязан за първи път в Индия, като отбелязват случаи на хора, предаващи вируса по време на мимолетни срещи в магазините и след това бързо заразявайки близки семейни контакти.

Властите в Сидни по-рано в събота са сигнализирали за поредица от нови възможни места за излагане на контакт с вируса, включително популярен градски бар, в допълнение към десетките фирми и обществени места, които вече са идентифицирани като рискови. Обявени са ограничения за целия щат извън заключването, включително задължително носене на маски на закрито и ограничения за събиране.

"Вариантът Делта се оказва много страшен враг", каза министърът на здравеопазването Брад Хазард пред репортери.

"Независимо от това какви защитни стъпки се предприемаха в момента, изглежда вирусът разбира как да контраатакува."

Всеки, който е бил извън заключването и е посетил Сидни от понеделник, също трябва да се самоизолира за 14 дни. /БГНЕС