Празнично богослужение за Второ Възкресение в „Св. Неделя“

Празнично богослужение за Второ Възкресение се отслужи в митрополитския храм "Света Неделя", предаде репортер на БГНЕС.

По време на службата миряните чуха Евангелието на различни езици, напомняйки, че благата вест е била отнесена от апостолите до всички народи в целия свят.

Преди службата Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, призова вярващите да изпитат радостта от Христовото Възкресение.

„Това, което винаги по традиция се благопожелава от Негово светейшество, от Светия Синод на Българската православна църква на Възкресение Христово е да понесе всеки един българин върху себе си радостта от Възкресението и да изпълни дните си с мир и с радост“, заяви духовникът, който оглави службата.

Дошлите на службата бяха благословени от епископ Поликарп.

„Здраве най-вече на семейството, роднините, целия български народ и само просперитет и хубави дни и щастие на всички“, пожела и поиска за себе си и близките си Динко Динков.

Според него българинът има нужда само от вяра, за да премине през трудностите на времето. „Смятам, че тя ще ни помогне. Ако прекалено много вярваш и мечтаеш нещо, то ще се сбъдне“, убеден е той.

Журналистът Велислава Дърева е в храма и за нея днес е двоен празник, защото има и имен ден.

„Нуждаем се от чудото на вярата, защото вярата ни спасява. Най-голямото чудо, това е самото Възкресение. Любовта, защото Исус Христос ни е дал една единствена заповед – обичайте се един друг така, както аз обикнах вас. Ние някак забравяме тази заповед и другите обикновено не ги спазваме, но поне тази да спазваме. На този ден това наистина е тържеството на живота. Това е утвърждение на безсмъртието на човешката душа, на безсмъртния човешки дух, това е голямата победа за всички хора, за цялото човечество. Невероятната победа на Исус Христос“, каза тя.

„Той дойде да изкупи греховете ни. Хората не знаят къде е той на Велика събота докато чакаме заветния възглас Христос Възкресе, къде е той? Той е в ада, той отива да освободи пророците, да освободи праведниците, да унищожи ада, да строши неговите двери“, добави още Дърева.

Попитана какво трябва да направим, за да излезем от положението, в което се намира страната ни и да преодолее изпитанията, журналистът каза, че България от години е изправена пред изпитания, а като ад определи пандемията, която сполетя света.

„Въпросът е кой е този в България, който ще слезе в ада, за да спаси всички нас“, попита тя и призова хората да се радват, да вярват и да се обичат.

Мира Христова пък каза, че най-важното е да се молим.

„Трябва да се молим за здраве“, убедена е тя. /БГНЕС