Празник на Дончо Дончев в Музея на София

Художникът Дончо Дончев откри изложбата Festum в Регионалния исторически музей-София, предаде репортер на БГНЕС.

Творецът изследва историята, символиката и графичното значение на картите за игра. Основна тема в изложбата са оригиналните илюстрации и авторски текстове от проектите "FESTUM" и "FESTUM / Art is Card", публикувани в малко по формат бутиково издание.

„Това са карти за игра, които създадох преди 10 години. Те обиколиха много страни, сред които Нидерландия, Германия, Швейцария преди да дойдат в България. Към всяка една от картите има текст, който съм писал през целия този период. Миналата година завърших текстовете, те са 21. С помощта на издателство на „Класика и стил“ направихме джобен формат“, заяви пред БГНЕС Дончо Дончев.

Изданието е двуезично и те грабва веднага с това, че текстът е разположен като карта за игра, от горната страна е на български, а от другата като обърнеш – на английски. „Тоест краят е начало и началото е край. Получава се един кръговрат“, обясни художникът.

Преди откриването на изложбата Дончо Дончев нарисува картина в централното фоайе на Музея. Създадената от него творба стана част от експозицията. „Избрах да нарисувам сова, защото е символ на мъдростта. Ние сме в Музея на София, София е мъдрост“, сподели артистът.

Представени са избрани творби от характерните за автора събития. Сред тях са хартиени маски, направени през 2015 г. в Националния музей в Лихтенщайн, една от последните творби, създадена в началото на тази година в Националната библиотека и др. В изложбата са показани също скулптури от хартия, две издания и колекционерски тестета карти.

„Скулптурите от хартия са моя любима тема. Те са интересно свързани с картите. Агнецът е каро, а религиозното значение на карото са пироните, с които Христос е прикован на кръста. Можете да намерите доста препратки към картите за игра, към символиката в тях“, каза Дончев.

Интересуваме се как е избрал името на изложбата. „Festum е празник. Днешният ден за мен е празник, защото събирам голяма част от работите си“, заяви Дончо Дончев.

Изложба Festum ще може да бъде разгледана от днес до 7 септември 2022 г. в залата с куполите (2 етаж) в сградата на Музея на пл. „Бански“ 1. /БГНЕС