Празник на о-солената риба: Рибата първо се соли, после се вее

Дни преди най-морския празник Никулден, в Созопол се проведе третото издание на вкусния Празник на о-солената риба, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.


Жители и гости на морското градче можеха да дегустират рибните деликатеси, а жури отличи най-добрите.


Рецептата за хубаво осолена риба се предава от поколение на поколение от местните рибари.


„Това е чернокоп на филийка с масло. Това е филийска с хайвер и цаца! А приготвянето, не издаваме созополските тайни! Рибата първо се соли, после се вее“, разказва потомственият рибар Апостол Киселков, който участва на конкурса, заедно с внучката си Ани.


Тричленно жури оценява участниците, като те могат да се включат в един от трите кръга - за осолен паламуд, за осолен чернокоп и за друга осолена риба.


Конкурсът за о-солена риба е организиран от Ротари клуб-Созопол.

„Опитваме се да привлечем все повече участници, за да представят домашна осолена риба, която е много характерна за Созопол и не се продава в магазините”, заяви Ценко Жиков, президент на Ротари клуб-Созопол.

Жителите и гостите на Созопол можеха да дегустираха различна видове осолена риба и да си купят от щандовете за Никулден. Имаше и безплатно вино. /БГНЕС