Празник на работещите в системата на ГД „Изпълнение на наказанията“

29 януари е професионален празник на работещите в системата на главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ към Министерството на правосъдието.

Той е обявен с решение от 15 декември 2006 г. От 29 януари 1879 г., когато са утвърдени привременните правила за учредяване на затворите в България, до днес системата за изпълнение на наказанията функционира като специализирана административна структура.

В хода на съдебната реформа и цялостното усъвършенстване на системата за изпълнение на наказанията, служителите в местата за лишаване от свобода полагат усилия да се справят със задълженията си в сложните условия на финансови ограничения и да дават своя принос за правовия ред и законността в държавата.

На 29 януари празнуват близо 4500 служители, работещи в 12-те затвора и 26 затворнически общежития от открит и закрит тип; в Поправителния дом за непълнолетни момчета към затвора в гр. Враца и Поправителния дом за непълнолетни момичета към затвора в гр. Сливен, както и в 7-те Областни служби "Изпълнение на наказанията", в чийто обсег са секторите „Арести“ и „Пробация“. /БГНЕС