Празник в Елин Пелин: Кукери гонят злото в столицата на шоплука

Кукери от цялата страна гонят злото в столицата на шоплука – Община Елин Пелин, с обичаи, които са характерни ца шопския, пернишкия и карловския регион. Общо 21 са групите от България, които ще се включат в седмото издание на кукерския фестивал "На гости у Шопско", предаде репортер на БГНЕС.

Станимир Струмин е ръководител на кукерска група "Хурса" от село Буново. Той каза пред БГНЕС, че групата участва за трети път на кукерския фестивал в град Елин Пелин. "Две награди имаме вече. Едно второ и едно трето място за цялостно участие на групата, за цялостно представяне. Харесва ни тук, приятни си хората, добра е обстановката", изрази впечатленията си ръководителят на кукерската група. "Искаме да покажем нашата традиция, нашите обичаи. Облекли сме се с кожи, със звънци, носии", обясни той и допълни, че тъй като времето е ограничено, "Хурса" показва само част от обичая, който иначе е много голям и наследен от техните деди и бащи.

"Мъчим се да поддържаме традициите колкото е възможно", отбеляза Струмин, като уточни, че групата се състои от над 60 души и се старае да присъства на колкото се може повече кукерски фестивали.

Ръководителят на "Хурса" разказа повече за самия обичай: "Правим кукерова сватба. Женим младоженец и булка, поп си имаме – венчава ги, после заорават традиционно мегдана, имитират, че заорават нива, засяват нивата. Имаме щъркел, който донася бебе на двамата млади. Много звънци слагаме, дрънкаме по селото да гоним злото, което се е натрупало през зимните месеци. Попът пожелава на хората берекет, здраве на хората, да им е добра годината, да им е плодородна."

Пъстрото и шумно шествие стартира от Народно читалище "Елин Пелин 1896" и се отправи към площад "Независимост", като в него участие взеха пет кукерски групи.

На фестивала могат да бъдат видени маски от различните краища на България, а силните звуци на чановете ще изгонят злото и ще посрещнем една по-хубава година в Елин Пелин и в цялата страна.

Заместник-кметът на Община Елин Пелин Райничка Николова приветства всички участници и гости на фестивала на маскарадните игри "На гости у Шопско". Тя отбеляза, че маскарадните игри винаги са присъствали в живота на българина, който винаги е бил непримирим срещу злото. Николова изрази надежда, че магията на маскарадната традиция ще докосне всички чрез песните и танците, и най-вече чрез обредите, представени от кукери, сурвакари и т.н.

Община Елин Пелин ще предостави награди за най-добрите участници във фестивала – за първо, за второ и за трето място. Специално жури от етнолози на Института по фолклористика към Българската академия на науките ще определи носителите на наградите, като награди има за най-възрастен и за най-млад участник, за най-интересна кукерска маска, както и за персонажи – за мечка и за тези, които впечатляват публиката. /БГНЕС