Кулинарната изложба показва, че във всяко едно ястие може да присъства и кестенът – в сладко и солено, в баници и баклави.
"Брежанският кестен става все по-популярен, така, когато човек опита от ястията се изкушава и той да експериментира. Създават се нови рецепти, издали сме ги в книга", каза пред БГНЕС организаторът на кулинарната изложба Даниела Иванова.
"Идеята на празника е да спасим и кестеновите гори, с които Брежани се славеше, но през последните години загиват, засадили сме 10 000 нови фиданки, подхванати от кестен. Празникът започна на шега, разви се и вече стана традиция, тук се събира брежанската диаспора, пръснала се в цялата страна, че и в чужбина", каза Румяна Панова, председател на Сдружение "Хора и традиции", организатор на празника.