Преди 104 г. е била екзекутирана Мата Хари

Маргарета Гертруда Зеле, холандска екзотична танцьорка и куртизанка, по-известна със сценичното си име Мата Хари, беше застреляна на този ден, 15 октомври 1917 г., като немска шпионка по време на Първата световна война.

Вещи принадлежали на Мата Хари

Родена е в Леуварден на 7 август 1876 г., тя е израснала в богато семейство и като дете поради черната си коса се откроява сред своите връстници със светла кожа и руси коси в Холандия.

Тя е изключена от училище, когато е на 16 поради афера с женения директор на училището.

Маргарета става екзотична танцьорка в Париж през 1905 г. и много скоро след това тя приема сценичното име Maта Хари, което на малайски означава „око на деня“, т.е. Слънцето.

Тя била умела в индийските танци и се появявала почти гола на сцената. Смята се, че Мата Хари малко или много е измислила стрийптийза като форма на танц. Красивата танцьорка е била любовница на милионер и индустриалец, а също така е имала връзки с богаташи и благородници.

По време на Първата световна война тя пътува до Англия, Франция, Холандия и Испания, а също така е куртизанка на много високопоставени офицери. През януари 1917 г. в едно от германските секретни съобщения се споменава за услугите на шпионина X-21. Френската тайна служба смята, че шпионинът Х-21 всъщност е Мата Хари и тя е арестувана на 13 февруари в хотелската си стая в Париж.

Ваина Джоканте изпълни ролята на легендарната шпонка в сериала от 2016 г.

Тя е осъдена като немски шпионин и застреляна на 15 октомври същата година, въпреки че слуховете, че е работила като шпионин, никога не са потвърдени, а обстоятелствата на предполагаемото й признание също не са изяснени. Мата Хари е била на 41 години.

Като една от най -загадъчните личности на 20 -ти век, тя става синоним на привлекателен шпионин и служи като вдъхновение за повече от 250 книги и многобройни филмови пресъздавания. Един от най-известните филми за нея е „Мата Хари“ от 1931 г. с Грета Гарбо в главната роля. /БГНЕС