Преди 125 г. Ататюрк завършва военното училище в Битоля

Днес в Битоля посолството на Република Турция организира церемония по случай 125-годишнината от завършването на Кемал Ататюрк в Битолската военна гимназия, предаде БГНЕС.

Както е известно, Мустафа Кемал Ататюрк получава образование в Битоля в периода 1896-1898 г., като според историците именно във Военната гимназия в Битоля се създава основата на неговото идейно съзряване.

В спомените си за ученическия живот в Битоля Ататюрк пише... "Когато бях в гимназията в Битоля, учех усилено. Всички се стараехме да завършим учебната година на първо или второ място в класа. Така завърших и военното училище...", в което е учил заедно с ученици от Битоля, Скопие, Печ, Янина, Солун, Велес...

Мустафа Кемал е бил отличник с "Епалет номер 7348", а в интервю, дадено на журналиста Ахмет Емин Ялман през 1922 г., свързано със спомените му за ученическия живот в Битолската гимназия, той казва "докато учех в Битолската военна гимназия, учех с голямо желание. Всички полагахме големи усилия да бъдем първи или втори в класа. Училището учи младите умове да бъдат хуманни, да обичат народа и родината, да бъдат горди и независими"!

Демонстрациите по повод годишнината от завършването на Мустафа Кемал Ататюрк в Битолската военна гимназия, които започват от 2010 г., се провеждат непрекъснато в Битолския музей, т.е. в Мемориалната зала "Ататюрк", в която се намират свидетелства от живота на Мустафа Кемал Ататюрк и бюстът, пред който днес отново се покланят македонски държавни представители и гости от Турция.

Преди да постъпи в битолското военно училище, Ататюрк се явява на приемните изпити за основното военно училище в Солун. На 14 март 1899 г. Мустафа Кемал постъпва във висшето военно училище в Цариград, което завършва през 1902 година. На 11 януари 1905 г. завършва и курс в генералщабна академия.

През 1931 г. в интервю за българския вестник „Утро”, бащата на турската нация, който е прочут българофил, си спомня за приятелствата, които е завързал с българите в Солун.

„Няма да забравя приятните моменти, които съм преживял в България. Бил съм и винаги ще бъда приятел на българския народ. Обичам го безрезервно още от детството. В Солун съм другарувал през всичкото време само с българи. Всяко българско нещастие ми причинява невъобразима болка. Винаги съм правил всичко възможно да помогна на България. Турция и България трябва да бъдат приятели. Който е против България, той е и против Турция”, казва Ататюрк./БГНЕС