„Преди сътворението“ – за камъка като ДНК и пъстротата на човешката същност

Камъните, водата и времето са основните темели в най-новия роман на Христо Славов „Преди сътворението“, чиято премиера се състоя тази вечер.

Книгата беше представена в изпълнения до краен предел Български културен център в столицата. На премиерата бяха дошли двама професори по литература – Валери Стефанов и Симеон Янев, музикантите Хайгашот Агасян, Михаил и Кристина Белчеви и десетки приятели на Славов. В интервю за БГНЕС писателят разказа, че разглежда камъка като „една кутия, може би единствената в света, в която никой не слага, а всичко е заложено като ДНК и история, код на живия живот“. „Един мой приятел ми каза, когато си писал тази книга ти много си се забавлявал. Вярно и ми се иска това забавление да го предам на читателите – да приемат текста като удоволствие и приказка. На следващ момент бих искал да ги провокирам да се замислят как започва животът на един камък в планината и завършва до морския бряг“.

Авторът определя текста си като неспокойна вода между два бряга. И водата, и текстът, и човекът обичат свободата. На въпрос дали камъкът може да се разглежда като ДНК на нашата история, Славов се съгласи, че това може да е една от многото семантични функции, с които е натоварен този предмет. „Ако трябва да го сравним с историята, това е уголемяващ се камък с нарастваща философия, емоция и много тайни“, тълкува той написаното. По отношение на другия мотив в романа му – движението на водата – Славов казва, че може да се сравни с динамиката на човешката съдба, с течението на времето, което ни прави по-богати и по-мъдри. „Това е една от моите идеи, че човек, когато се движи напред в живота си, той се облагородява, става по-цветен, по истински. Защото, цветността не се проявява веднага, тя е качество за естетика, за духовност“, смята авторът.

Освен писател-любител, бизнесът на Христо Славов е свързан със строителството. Казва, че строителството е връзката с околния свят. „Бизнесът ми е свързан с много съдби и зад всяка една от тях виждам историята на един камък“, подчертава Христо и допълва, че между бизнеса и словото прозира неговото закодирано послание - да запазим човеколюбието и душевността си – неща, които опасно могат да се загубят много лесно, преборвайки се с прагматизма хората много често ги губим. /БГНЕС