Предизвикателствата пред Олимпиадата в Токио

С нарастването на случаите на COVID-19 в Япония и вариантите, които се разпространяват в световен мащаб, последните няколко седмици ни оставиха заглавия за Олимпийските игри в Токио 2020. От една страна, проучванията отразяват, че повече от 80% от респондентите в Япония вярват, че игрите не трябва да се провеждат тази година, а британски вестник публикува източници, посочващи, че игрите ще бъдат отменени. Междувременно олимпийските власти са категорични, че световното събитие ще се проведе по план, като пред зрители ще се състезават спортисти от 206 държави, информира „Травелиер“.

„МОК има пълно доверие на японските власти и мерките, които те предприемат“, заявява говорителя на Международния олимпийски комитет. „Заедно с нашите японски партньори, ние оставаме напълно фокусирани и отдадени на безопасното и успешно провеждане на олимпийските и параолимпийските игри в Токио 2020 това лято.“

Служителите от Токио 2020 споделят това настроение, като уверяват, че виждат настоящото извънредно положение в Токио, което ще продължи един месец със затворени всички ресторанти и несъществени дейности з от 7 януари, наред с други мерки като очевиден опит да "предлага възможност за контрол на ситуацията с COVID-19 и за планирането на безопасни и сигурни игри това лято".

Пред постоянните въпроси за възможните рискове за здравето и безопасността служителите не потвърдиха новината за намаляването на спортистите на церемониите по откриването и закриването. Президентът на МОК Томас Бах потвърди позицията си миналата седмица в изявление: „Ние не спекулираме с това дали игрите ще се проведат. Работим как ще се проведат игрите”.

Изключителните мерки за сигурност, необходими за провеждането на игрите след шест месеца, изглеждат обезсърчително, особено ако се има предвид, че 10 500 спортисти и половин милион чуждестранни посетители бяха смесени и свободно си взаимодействаха на последните олимпийски игри в Бразилия преди четири години.

Отделните спортове тестват модификации на пандемичната ера в собствените си международни състезания по време на пандемията, намеквайки за предизвикателствата. „Настоящият опит от турнира по тенис Аустралиън оупън показва трудността“, признава спортният историк и автор на „Британските олимпийски игри“ Мартин Поли.

Събитието в Мелбърн, което започна на 8 февруари, изискваше повече от 1000 души, както спортисти, така и техните придружители, да пристигнат в средата на януари за 14-дневна карантина преди началото на турнира. Имаше множество положителни случаи и съответните карантинни стандарти, като спортистите, разделени между Мелбърн и Аделаида, споделяха оплаквания и напрежение. И все пак, мащабите не са сравними с олимпийските игри.

Бадминтонът опита и международен турнир в Тайланд миналия месец, където протоколите варираха от практики за дистанциране между различни държави до забрана на ръкостискания. Въпреки това, четири от над 800 играчи са дали положителни резултати през първите дни. „Ще бъде предизвикателство да съберем състезатели от цял свят на едно място за Олимпийските игри и да ги запазим всички в безопасност“, казва изпълняващият длъжността изпълнителен директор на американската федерация по бадминтон и бивша олимпийка Линда Френч.

От друга страна, въпреки тесния контакт между борците, международният турнир на Гран При на Анри Деглане в Ница, Франция, мина безпроблемно миналия месец. В края на краищата, както подчертава Рич Бендър от американската федерация па борба, от юни в САЩ има турнири в този спорт. „Едно от нещата, които са били ефективни за нас, е да обръщаме голямо внимание на оценката и тестовете“, признава той.

Но огромният мащаб на Олимпийските игри означава, че това, което работи за един спорт, не може просто да бъде общовалидно да друг или изобщо за всичко. Така че, засега Токио 2020 е фокусиран върху бързото настаняване и излизане на състезателите в Олимпийското село.

В насоките за Токио 2020, издадени в началото на декември за събитието 2021 г., се казва, че спортистите могат да пристигнат в Олимпийското село пет дни преди състезанието и трябва да напуснат 48 часа по-късно. Надеждата е, че по-краткият престой ще помогне да се намали потенциалното разпространение на вируса, но със сигурност ще промени олимпийския опит за състезателите. „Не само хората от различни страни се събират, а и спортистите от различни спортове“, обяснява Дейвид Валечински, бивш президент на Международното дружество на олимпийските историци и настоящ член на комисията, за 33 различни припокриващи се спорта. "Това прави Олимпийското село толкова прекрасно място".

Това, че игрите са отложени през март миналата година, беше исторически крайъгълен камък. Дотогава единственото прекъсване се дължи на световните войни: летните олимпийски игри през 1916 г. и летните и зимните игри през 1940 и 1944 г. „МОК беше ясен, че няма да отмени Олимпийските игри в Токио, а просто ги отложи до 2021 г., което им позволи да запазят чувство за приемственост и да се възприемат като оптимисти “, казва спортният историк Поли и добавя, че допълнителна полза е, че брандирането и търговията на Токио 2020 все още могат да бъдат използвани.

И тези официални сувенири със сигурност ще бъдат важни, ако игрите продължат както е планирано: комитетът от Токио 2020 потвърждава, че провеждането на игрите без зрители, нещо, което е намекнато като възможност, не се счита за вариант. Тези с билети за 2020 г. имаха възможност да поискат възстановяване на сумата, но всички билети все още са валидни за същите събития през следващото лято. Комитетът обаче ще вземе решение през пролетта относно максималния капацитет за зрители, който ще се основава на националните и международните нива на инфекция.

Междувременно, хотелиерската индустрия се готви да поеме притока на фенове. Тимоти Сопер, вицепрезидентът на „Хилтън“, който ръководи операциите в Япония, казва, че продължават да "удължават подготовката си" и се надяват да дадат на Токио "най-добрата възможност да бъде домакин на това престижно глобално събитие“.

От своя страна, Наохито Исе от Националната туристическа организация на Япония казва, че е "убеден, че Олимпийските игри, проведени безопасно, ще символизират светлината в края на тъмния тунел на пандемията COVID-19 през 2021 г."

Отлагането до пролетта на обявяването на капацитета на зрителите оставя отворена възможността за второ отлагане или отмяна.

Друго отлагане би било "проблематично", по думите на Поли, тъй като това би означавало, че Летните олимпийски игри ще споделят една година със зимните игри. „Много събития бяха просто отменени през 2020 г., за тях най-честното нещо беше да забравят за 2020 г. въпреки огромните разходи“, заключава той.

Олимпийските игри в Токио бяха отложени за първи път в мирно време.

Основна полза от забавянето им за още една година би било допълнителното време за въвеждане на ваксини - процес, който в Япония дори не е започнал. Бах обаче заяви на пресконференция през декември, че "няма да има задължение да се ваксинират" за спортисти и деятели.

Много други обаче вярват, че ваксинацията е от решаващо значение, а някои държави, включително Унгария, Израел и Сърбия, вече дават приоритет за ваксиниране на потенциални олимпийци, въпреки че процесът е държавно решение. "Масовата ваксинация изглежда е ключът напред", казва Френч от американската федерация по бадминтон. И тези, които се състезават, са съгласни, че това може да има голямо значение. „Ще бъда спокоен да знам, че всички спортисти, зрители, работници и доброволци са били ваксинирани“, казва катерачът от екипа на САЩ Натаниел Колман. „Настоящото увеличение на COVID е наистина страшно, макар че това не променя чувствата ми относно посещението на игрите“.

Отмяната на игрите в Токио би довела до непредвиден сценарий за 2032 г. „Вярвам, че Токио ще получи 100% от гласовете за Олимпийските игри през 2032 г., казва Валечински. но не мисля, че някой ще се сети да наддава срещу Токио до 2032 г.“. / БГНЕС