Предлагат увеличение на минималната заплата, майчинството и детските надбавки

Предлагат увеличение на минималната заплата, майчинството и детските надбавки. Над 750 хиляди души в страната получават минималната работна заплата. 650 лв. на месец са крайно недостатъчни. Предлагаме тя да се увеличи на 710 лв., политическите партии се обединиха около сходна сума. Това заяви финансовият министър Валери Белчев, предаде репортер на БГНЕС.

Увеличение се предлага и за детските надбавки с 20 лева, но и за прага на получаването им. „Всички граждани на заплата до 510 лв. ще имат право да получават такива”, каза още Белчев.

Майчинските предлагаме да се повишат на 650 лева. За пенсиите, дори след отпадане на ковид мерките смятаме да предложим доходите на пенсионерите средно да се увеличат с 84 лева на човек.

След заседанието на Министерски съвет стана ясно и че 40 млн. се предоставят за подпомагане на автобусните превозвачи. „От понеделник всеки може да си подава документите, за да получи определените помощи, каза министърът на транспорта Христо Алексиев. Одобрена бе и позиция за подаване на жалба за пакета мобилност, който е доста дискриминационен към българския автобусен транспорт.

По отношение на кораба "Вера Су", Алексиев каза, че той в момента е на сух док. Задържан е от държавата и ако разходите не бъдат покрити от застрахователя, ще бъде продаден на открит търг.

Държавата е поканила застрахователя и корабособственика да покрият разходите в 14-дневен срок. Те имат още седмица, след това, те са известени, че корабът ще бъде продаден на открит търг. Цената му е около 3 млн. лв.

Същевременно той може да бъде използван за научно изследователски мисии. В морското училище във Варна ще се обучават по спасителната акция за "Вера Су", каза още Алексиев. /БГНЕС