Предложението на ВМРО-ДПМНЕ за вътрешен министър нарушава Конституцията

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ предлага спорна фигура за кандидат за министър на вътрешните работи в бъдещото служебно правителство, което най-вероятно ще бъде сформирано в началото на новата 2020 г.

Лидерът Християн Мицкоски предложи военния Драган Ковачки за вътрешен министър, което е в нарушение на Конституцията на страната. Според основния закон в Македония МВР може да бъде оглавявано само и единствено от цивилно лице, какъвто полковник Ковачки не е.

Срещу кандидатурата му се обяви професор Гордана Силяновска-Давкова, която беше издигната от ВМРО-ДПМНЕ за президент. Университетският преподавател подчерта, че македонската конституция е написана в духа на контрола на гражданската власт над силовите ведомства и в член 97 изрично се забранява военен да застава начело на вътрешното ведомство.

Името на Драган Ковачки нашумя и с неговото скандално произвеждане в по-висок военен чин. Указът на предишния президент Георге Иванов за неговото повишаване в полковник беше оспорено от Конституционния съд на страната.

Според местни наблюдатели Ковачки е свързан с бившия ръководител на македонските служби Сашо Миялков, който на свой ред поддържа тесни отношения със сръбското контраразузнаване КОС. /БГНЕС