Предложиха идентични контракти на мъжкия и женския национални отбори на САЩ

Американската сокър федерация (ЮССФ) е предложила идентични контрактни предложения на играчите от мъжкия и женския национални отбори.

Женският национален по футбол на САЩ.

Състезателките от женския национален отбор заведоха федерално дело през 2019, в което търсеха равно заплащане – искане, което бе отхвърлено, но бе обжавално. „Вярваме, че борбата за полово равенство в спорта е част от тази отговорност“, сподели преди две години нападателят Алекс Морган, а Меган Рапино добави: „Чувстваме отговорност не само да застанем за това, което знаем, че заслужаваме като спортисти, но и за това, което знаем, че правилно – от името на нашите съотборници, бъдещи съотборници, колеги футболистки и жени по целия свят“.

Във вторник, ЮССФ заяви в свое съобщение, че равното заплащане е „най-добрият път занапред“. „Семейството на американския сокър вярва, че най-добрият път занапред за всички въвлечени, и за бъдещето на спорта в САЩ, е една структура на плащане за двата национални отбора. Това предложение ще гарантира, че играчите на ЮСУНТ и ЮСМНТ ще останат сред най-високоплатените национални отбори в света, докато се осигури структура за разпределение на приходите, която ще позволи на всички страни да започнат една споделят колективно във възможността, коявто комбинираната инвестиция в бъдещето на американския сокър ще донесе в течение на новото колективно споразумение“.

В изявлението се добавя, че Федерацията няма да се съгласи на сделка, в която наградният фонд от Световно първенство не е изравнен. Според Асошиейтед Прес, ФИФА наградила с 400 млн. долара от наградни фондове 32-та тима на Мондиал 2018 за мъже, включително 38 млн. долара за шампиона Франция и 30 млн. долара за 24-те отбора на Световното за жени през 2019, включително 4 млн. долара за шампиона САЩ. „Американският сокър няма да се съгласи на колективно споразумение, което не направи важна стъпка в посока изравняването на наградните фондове от световни първенства“, споделиха още от Федерацията.

Американският сокър вярва, че най-добрият начин да се постигнат тези важни цели е като асоциациите на мъжкия и женския национални отбор се съберат, за да преговарят за един договор. Въпреки това, ако Асоциациите на играчите изберат да продължат да преговарт поотделно какъвто е случаят към днешна дата, Американският сокър ще покани ЮСУНТПА да седне на масата за преговори с ЮСНСТПА и обратното, в интерес на пълна прозрачност“. /БГНЕС