Председателят на СОС Георги Георгиев е на посещение в САЩ

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев е на посещение в САЩ през следващите три седмици. Гостуването му е по покана на Държавния департамент за участие в програма за обучение за добри практики в управлението, като са номинирани лидери от различни области на обществения живот от целия свят. За това съобщи председателят на Столичния общински съвет в профила си във фейсбук.

В началото, преди първите официални ангажименти, успях да се срещна с представители на българската общност във Вашингтон. Присъствах на Божествена Света Литургия с наши сънародници, на която изключително впечатление ми направи отец Щерион Запрянов, който наред със служението в Българска Православна църква “Св. Иван Рилски", е специалист в една от водещите медицински лаборатории в голяма болница във Вашингтон, съобщи Георгиев.

След това се срещнах с учители в Академия "Христо Ботев" - българското училище, в което над 70 българчета изучават езика и традициите на своите родители.

Сърцето ми се напълни, като ги гледах да четат и пишат на български. Запознах се с дългогодишния български учител Маруся Филипова, която пътува над два часа и половина всяка неделя, за да просвещава учениците си да знаят своя род и език и да помнят корените си. Подарих на училището ръчно изработен плакет с нашата азбука. Обсъдихме съвместни инициативи за обмен на знания и опит между учителите с колегите им от столични училища. Ще помогнем на ученици да се свържат и да си пишат писма със свои бъдещи приятели в България, коментира Георгиев.

Начело на училището е Бойко Антонов, който според родителите върши чудеса от храброст, въпреки липсата на собствена сграда и ограничената подкрепа от държавата. Видях горди и достойни българи, които наред с ежедневните си грижи и битки, полагат много усилия, за да съхранят българското самосъзнание зад океана - вярата и просветата са тези два стълба, които и днес ни правят горда и силна нация, заявява още Георгиев. /БГНЕС