Председателят на СОС Георги Георгиев: Вдигам жълт картон за цялото ръководство на ЦГМ

„Лично аз съм поставил задача на ръководството на ЦГМ достатъчно рано да започне информационна кампания, за да знаят софиянци месеци по-рано какво ще се промени, как да се ползват билетите, за да се направи сметката за бюджета. Това не се случи, така че аз съм вдигнал жълт картон на ЦГМ, от които очаквам в спешен порядък да си влязат в ролята и всички дефекти, за които получаваме сигнали всеки ден, да бъдат отстранявани своевременно, при следващото оплакване дори ще наложа червен картон. Въвеждането на нещо ново винаги води до неудобство, въпросът е това да не става за сметка на пътуващите. В тази връзка ще предложа на СОС да отпадне глобата при липса на валидация. Надявам се в края на февруари да бъде прието". Това заяви пред БГНЕС председателят на СОС Георги Георгиев.

„Това няма да попречи на статистиката, няма да бъде в толкова добър и пълен обем, разбира се, но системата, която е изградена- с камерите за наблюдение, с възможностите за контрол на трафика, дават достатъчно други данни. Накратко, не искам да причинявам неудобство на столичаните, за да улеснявам ЦГМ", заяви още той.

По отношение на картата за една линия Георгиев обясни, че в СОС има 61 души, с комитети и комисии, които работят по определен въпрос. „В ръцете си държа подписите на експерти-съветници по транспортните теми от всички политически групи в СОС, включително подписа на колегата Бонев, който е забравил сякаш, че е подкрепил да отпаднат картите за една линия. Аз много уважавам мнението на експертите, затова в един колективен орган е много важно да търсим диалог и да се вслушваме в по-подготвените от нас. Виждаме обаче, че в момента има недоволство на гражданите и вместо да бъдат улеснени, те срещат трудност в това да закупят или да бъдат стимулирани, чрез липсата на избор, да купят годишна карта. Това предстои да бъде обсъдено, начело с тези колеги, като се запознаят с твърденията на хората от ЦГМ и да се решат дали ще се променя нещо", коментира още Георгиев, след което обясни, че се води яростна битка с ПП да не се вдигат цените на билетите. „Помните на какво бяхме подложени, включително получихме писмо от МФ с предложение да вдигнем цените на билетите, за да се справим с вдигането на цените на горивата с 300%, но това не бива да се отразява на българските граждани. Аз ще си поговоря внимателно с всички колеги, имаме вносители от ГЕРБ, БСП, Патриоти за София и колегата Бонев, за да чуем и да видим дали наистина това сега е най-доброто решение, според мен не трябва да се пипат цените на документите за пътуване", обясни още той, след което добави, че ако е на мястото на ЦГМ, би предложил трупането на точки при всяка валидация, което да доведе до отстъпки при цените на пътуване.

Георгиев уточни, че системата за таксуване работи успешно, и че 6 млн. пътувания са платени с дигитални билети през изминалата 1 година. „На второ място, промените, въведени от 1-ви януари, показват, че близо 100 000 билета за време са продадени до сега, а около 2/3 доколкото си спомням, е продажбата на билетите за 30 минути така както ние го предвиждахме. Тоест положителните ефекти, това че може да се плаща с електронните системи е факт и то се случи", подчерта още той. „Ако пътниците влизат от първата врата, то няма как да пропуснат валидацията, тъй като едно от устройствата е винаги там, на първо място валидацията е важна, защото градският транспорт плаща застраховка на пътниците, злополука на пътниците в градския транспорт и ако вие не сте си перфорирали на времето билета, а днес чекирали картата, то вие се водите нередовен пътник, който няма да може да се ползва от застраховката", поясни още Георгиев. /БГНЕС