Председателство на София и Скопие на Берлинския процес преодолява различията на Балканите

Споровете в региона на Западните Балкани, включително и този между Северна Македония и България, трябва да бъдат решавани в дух на добросъседство. Това заяви директорът на департамента за балканските държави в германското външно министерство Сузане Шутц.

Проектът на преговорната рамка, предложен на 1 юли от Европейската комисия, акцентира върху ангажимента за добросъседски отношения и по-тясно регионално сътрудничество, както и върху важността за постигане на видими резултати. От голямо значение е изпълнението на подписаните двустранни договори, включително този за добросъседски отношения с България и Договора от Преспа с Гърция, подчерта Шутц.

Формулата в договора с България, според която историята трябва да бъде оставена на историците, продължава да бъде валидна.

„И двете държави трябва да решат отворените въпроси в рамките на двустранния договор, например с помощта на комисията на историците”, казва Шутц в интервю за портала BIRN.

Съвместното председателство на София и Скопие на Берлинския процес през тази година дава много добра възможност за преодоляване на различията, за допълнително задълбочаване на сътрудничеството в региона на Западните Балкани и за укрепване и разширяване на взаимното доверие.

Германия има за цел да финализира преговорните рамки и ако условията бъдат изпълнени, да проведе първата междуправителствена конференция със Северна Македония и Албания в рамките на германското председателство на Съвета на ЕС.

Западните Балкани заемат водещо място в дневния ред на германското председателство, но конкретният напредък на държавите към европейската интеграция зависят от ангажиментите им относно върховенството на закона и свободата на медиите, подчерта Шутц.

Германия иска да види „подновена интензивност” в отношенията между ЕС и Западните Балкани, особено след решението на Съвета на ЕС за започване на преговорите с Албания и Северна Македония и усвояването на пакета от помощи в размер на 3,3 милиарда евро за страните от региона за смекчаване на последиците от коронавирусната епидемия.

Искаме да поддържаме тази положителна динамика. Това означава преди всичко да продължи поставянето на основи за преговорите за присъединяване с Албания и Северна Македония чрез финализиране на преговорната рамка.”, заяви Шутц, като подчерта, че с партньорите от ЕС се работи активно за постигането на тази цел. /БГНЕС