Председателят на БТС: Планината непочтени хора не приема

Поднесоха цветя на морената пред Народния театър „Иван Вазов”, откъдето през 1895 г. Алеко Константинов е повел около 300 души към Черни връх, предаде репортер на БГНЕС.

На 27 август 1895г. на Черни връх е учреден клуб на българските туристи по покана на Алеко Константинов.

„Отбелязваме 125 години от създаването на една от най-обичаните и най-уважаваните обществени организации в България, която е създадена от светли хора. Алеко Константинов е първият секретар, създател, Иван Вазов е първият председател и техни съмишленици, интелигентни, будни хора, които са решили, че прекрасните места по нашата Родина и планини, проходи, трябва бъдат достояние на всички, не само на тези, които живеят там или минават оттам“, каза председателят на Българския туристически съюз (БТС) доц. Венци Росманов. Той посочи, че оттогава досега БТС се е наложил като събирателен образ на любовта към Родината, към планините. „Нашата дейност съчетава предизвикателството на високата планина и красотите на Родината ни и удоволствието от общуването с нашата земя“, заяви председателят на БТС.

Венци Росманов вижда по планините все повече и повече млади хора, които самостоятелно в епидемията на COVID се движат нагоре. „Носят си децата в раниците, както нас са ни носели там, одухотворени лица, изпълнени с желание за живот и за работа и те търсят планината, за да си починат и да се заредят с трудолюбие и с човещина, и с почтеност мога да кажа, защото планината непочтени хора не ги приема, така мисля аз“, заяви той.

Тържествата по отбелязването на 125-ата годишнина на туристическото движение в България и 170 години от рождението на Иван Вазов започнаха с поднасяне цветя на морената. Кулминацията се очаква да бъде в неделя на върха, където ще се състои Национален туристически събор. /БГНЕС