Председателят на ЕП: Не пресолявайте манджата с промените в климата

Давид Сасоли предупреди, че "заливането" на европейците с темата за борбата с промените в климата е толкова вредно, колкото и бездействието срещу глобалното затопляне, пише Дойче веле.

Председателят на Европейския парламент каза в интервю за германската медийна група Функе, че мерките срещу климатичните промени трябва "да бъдат справедливи" спрямо общности в Европа, които още разчитат на индустриите свързани с въглеводородите.

"Ако игнорираме интересите на региони, които разчитат на въгледобива, например, ще създадем огромно социално напрежение. Може да се окаже, че в дългосрочен план такива политики не работят", казва Сасоли.

Интервюто на председателят на ЕП ще бъде публикувано утре (петък 27 декември) в медиите в Германия, притежавани от Функе.

Въпреки предупреждението в него, бившият водещ на новините в Италия, който преди 10 години стана политик казва, че приветства обявената от Урсула фон дер Лайен "Зелена сделка" за Европа, която предвижда ЕС да стане климатично неутрален до 2050 г.

"Предвидените 100 милиарда евро за климатичен преход, трябва да отудат в тези области, които ще бъдат засегнати най-тежко от преминаването към "зелена" енергия.", казва Сасоли.

Обявеният от председателката на Европейската комисия план среща съпротива в държави като Полша, Унгария и Чехия, които разчитат на енергия, произвеждана от захранвани с въглища електроцентрали. Трите бивши комунистически страни все още не са обявили подкрепа за Зелената сделка на Фон дер Лайен./БГНЕС