Предсрочните избори ще са на 11 юли

Следващата седмица ще разпусна Народното събрание и ще назнача служебно правителство. В тази ситуация се очертава изборите да бъдат на 11 юли. Това съобщи президентът Румен Радев, след като Корнелия Нинова от БСП върна третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, предаде репортер на БГНЕС.

Разбирам вашите мотиви, както и тези на "Има такъв народ". България има нужда от политическа алтернатива. Ясно е, че отиваме към разпускане на парламента и насрочване на предсрочни избори. Но ако и тогава България не излъчи кабинет, може да изпаднем в политическа и конситуционна криза. Партиите да преосмислят своите приоритети в името на България, призова президентът.

Той съобщи, че неговото решение е новосформираната ЦИК да влезе в своята роля едновременно с разпускането на парламента. Днес следобед Радев ще проведе консултации с парламентарно представените партии, за да се запознае с предложените от тях номинации за членове на ЦИК, а на 7 май кандидатите ще бъдат изслушвани.

Предстоят ни много напрегнати месеци, в които президентската институция ще изпълнява отговорно своята конституционна роля. Трябва да се действа отговорно и експедитивно, за да избегнем хаоса, заяви още Румен Радев. /БГНЕС