Предсрочните избори в Гърция: Опозицията без шансове за победа

Кириакос Мицотакис е близо до убедителна победа на изборите в Гърция тази неделя, 25 юни, според серия от проучвания на общественото мнение, които дават на неговата партия "Нова демокрация" (НД) дори по-голяма преднина в сравнение с вота през май, предаде БГНЕС.


През краткия предизборен период основните теми бяха имиграцията, особено неотдавнашната трагедия край бреговете на Пилос, и икономическите въпроси, които все още са основно притеснение за гръцките избиратели.

Социологическите проучвания сочат, че НД ще спечели комфортно мнозинство в новия парламент, като получи много повече от необходимите 151 места, за да управлява сама, съобщава „Greek Reporter“.

Консервативната партия може да премине решаващата граница от 40% от гласовете. Това ще ѝ даде абсолютно мнозинство в Народното събрание и няма да се налага да формира съюзи, за да управлява.

Това е забележително постижение за Мицотакис, чието правителство оцеля след скандала с подслушването, който разтърси политическата система на Гърция, и след смъртоносната влакова катастрофа в Темпи през февруари миналата година.

Партията НД зае първо място на парламентарните избори миналия месец, но с недостатъчен брой гласове за работещо парламентарно мнозинство. Той свика нов предсрочен вот за 25 юни в опит да постигне още по-широка победа и да управлява сам.

За разлика от изборите през май, на тези през юни ще се използва мажоритарна система, което прави по-вероятно съставянето на правителство на мнозинството. На 8 юни 2023 г. Върховният съд постанови, че 26 политически партии, 4 съюза и 2 независими партии са изпълнили критериите за участие в изборите, като 13 от тях са участвали и в предишните избори.

Андреас Дримиотис, известен наблюдател на гръцкия политически живот, заяви пред "Евронюз": "Нова демокрация ще постигне абсолютно мнозинство със 160 места, независимо от броя на партиите, които ще влязат в парламента".

Той добави, че "избирателите на "Сириза" са разочаровани и виждат, че няма изгледи да дойдат на власт, така че партията ще получи още по-малък процент".

Опитът на Мицотакис се харесва на избирателите

Консерваторите на Мицотакис твърдят, че са увеличили националното производство с 29 млрд. евро по време на четиригодишното си управление. Те също така посочват, че са ръководили най-голямото обновяване на инфраструктурата от 1975 г. насам, включително магистрали, летища, пристанища и яхтени пристанища.


Според Мицотакис правителството му е намалило 50 данъка, повишило е минималната работна заплата и е подкрепило бизнеса и физическите лица в условията на блокиране и инфлация с пакети за подпомагане на стойност над 57 млрд. евро. Той обещава да не се налагат нови данъци и се ангажира да наеме 10 000 лекари и медицински сестри за системата на общественото здравеопазване, която не разполага с достатъчно персонал.

Мицотакис се опитва да привлече консервативната база с твърда позиция по отношение на миграцията. Миналия месец правителството му беше осъдено заради кадри, на които се вижда как мигранти са изтласквани насила обратно в морето.

В отговор на последната трагедия с потъването на лодка с мигранти край Пелопонес, при която се смята, че са загинали повече от 500 души, Мицотакис защити гръцката брегова охрана.

Той изрази скръбта си за загубата на толкова много хора, но също така отправи нападки срещу лявата СИРИЗА, която според него се е нахвърлила върху бреговата охрана.

"Това беше очевиден опит на СИРИЗА и лично на г-н Ципрас да насочат атаката си срещу бреговата охрана като отговорна за тази трагедия и да не кажат нито дума за жалките мрежи от трафиканти, които за значителна финансова изгода се възползват от човешкото страдание и в крайна сметка водят невинни хора към трагична смърт."

Гръцката левица е в криза

Лявоцентристките и левите партии в Гърция са в криза, тъй като проучванията на общественото мнение показват, че основната опозиционна партия в предишния парламент „СИРИЗА“ в момента се крепи на по-малко от 20 %, а социалистическата „ПАСОК“ - на около 12 на сто.

Лидерът на опозицията Алексис Ципрас и неговият ляв алианс „СИРИЗА“ спаднаха от 30% през 2019 г. до едва 20% през тази година. Неговият бивш партиен колега, а сега опонент Янис Варуфакис, чиято партия МЕРА25 имаше девет места в предишния гръцки парламент, не се представи по-добре, като получи под 3%, което не би било недостатъчно, за да остане в парламента.

Внезапното издигане на Ципрас на власт през 2015 г. като радикален ляв активист беше разтърсващ момент за целия ЕС, довел Гърция до ръба на излизането от еврозоната.

Осем години по-късно някогашният политически иконоборец е изправен пред по-прозаично предизвикателство: да спаси партията си „СИРИЗА“ от позора да бъде заменена като основна опозиционна партия в Гърция.


Извън опасната зона

Очаква се скоро Гърция най-накрая да си възвърне инвестиционния рейтинг, повече от 12 години след като го загуби, което ще отбележи края на мрачните дни на финансовата криза.

"Инвестиционният рейтинг е важен по отношение на обръщането на страницата, отдалечаването от старите лоши спомени", каза Волфанго Пиколи, съосновател на компанията за анализ на риска Teneo в интервю за „Политико“.

"Това е добра новина за банките, а също и за кредитополучателите, защото би трябвало да помогне за намаляване на разходите за финансиране и би било интересно да се види дали правителството ще успее да се възползва от това", добави той.

Гърция обаче все още се бори с много от слабостите, които десетилетия наред пречат на растежа, включително огромната бюрокрация, особено в правната система, и хроничното укриване на данъци.

Никос Веттас, ръководител на базирания в Атина мозъчен тръст IOBE, вижда две предизвикателства пред бъдещото правителството: "Не могат да се изключат сътресения във външната среда, тъй като и други страни от еврозоната са подложени на натиск, а някои от необходимите реформи във вътрешен план може да не са лесни и ще изискват внимателно планиране и решителност."

Той добави, че правителството трябва да поддържа системни първични излишъци - да харчи по-малко, отколкото получава от данъци - и че трябва да продължи да се стреми към привличане на инвестиции и модернизиране на части от публичния сектор.

Пиколи се спря на секторите, в които са необходими реформи.

"През последните години не видяхме много, очевидно пандемията повлече процеса, но има остра нужда от реформа на съдебната система и на образователния сектор в Гърция. Мицотакис трябва да действа бързо на този фронт, преди да бъде изразходван политическият капитал". /БГНЕС