Представители на македонските българи отиват на среща с Вархей

Комисарят по въпросите на съседството и разширяването на Европейския съюз /ЕС/ Оливер Вархей ще се срещне с представителите на македонските българи, предаде репортер на БГНЕС.

Срещата ще се състои тази седмица в Брюксел по искане на македонските българи поради институционалната омраза и систематичната дискриминация срещу тях в РС Македония. Разговорът с Вархей става само седмица след жестокия побой над Християн Пендиков в Охрид. В момента Пендиков се лекува във ВМА в София, където му бе направена и операция на челюстта. Той има наранявания в областта на гърдите, прешлените и ребрата.

В писмото си до еврокомисаря Вархей македонските българи подчертаха, че в родината им няма никакво желание за диалог с тях от страна на местните и централните власти. "Ежедневната стигматизация на нашата българска общност и невъзможността за установяване на диалог с местните и националните власти създават предизвикателства за нашата общност, които често надхвърлят нашите индивидуални и колективни възможности. Искрено се надяваме, че диалогът с Вас ще допринесе за намаляване на ежедневния натиск върху нас - гражданите на РСМ, които не се страхуваме, въпреки риска от дискриминация и езика на омразата, открито да отстояваме нашето македонско българско наследство и идентичност", се казва още в писмото.

В делегацията ще участват Петър Колев, Георги Трендафилов и Люпчо Георгиевски. /БГНЕС