Предстоящите избори в Русия могат да объркат военните планове на Путин

Стратегията на руския президент Владимир Путин преди следващите избори в страната може да навреди на и без това уморените войски на Москва по фронтовата линия на войната в Украйна, съобщи „Newsweek”.


Въпреки че все още не е обявил преизбирането си, Путин е очакваният победител в президентската надпревара през март, за която говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че ще се проведе по график въпреки "специалната военна операция" в Украйна.

Министерството на отбраната на Великобритания отбеляза в последната си актуализирана информация за войната в Украйна, че кампанията на Путин вероятно ще се съсредоточи върху общите теми за защита на руските граждани от "външни врагове", и очаква, че Кремъл ще се опита да се отклони от "непопулярни политически ходове" в месеците преди изборите.

"Поради това е много малко вероятно да бъде осъществена каквато и да е по-нататъшна мобилизационна вълна преди президентските избори през март 2024 г.", допълва британското разузнаване.

Миналата седмица руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че няма планове за допълнителни мобилизационни усилия, подобни на частичната мобилизация, въведена от Путин през миналата есен, която беше широко непопулярна и доведе до бягството на стотици хиляди граждани от страната, за да избегнат заповедта да бъдат изпратени на фронтовата линия.

Но войските на Москва постоянно съобщават за нисък морал, лошо обучение и липса на подкрепа в борбата срещу продължаващата контраофанзива на Киев, което означава, че забавянето на допълнителната мобилизация може да навреди на офанзивите на Русия срещу Украйна.

Професорът от Школата по политика и управление към Университета "Джордж Мейсън" Марк Н. Кац заяви, че оценката на британското разузнаване "може да е вярна" относно плана на Путин да спре мобилизацията, като добави, че това "ще отслаби възможността за руска офанзива срещу Украйна".

"Възможно е обаче Путин да не е планирал такова настъпление, а просто да се е съсредоточил върху отбранителната цел да задържи украинската територия, която Русия сега окупира", добави Кац в електронното си писмо до „Newsweek“.

Дейвид Силби, доцент по история в университета "Корнел" и директор на отдела за преподаване и обучение в университета "Корнел" във Вашингтон, окръг Колумбия, повтори тезата, че Путин вероятно ще "остане в отбранителна позиция" през следващите месеци, като заяви, че наближаващите зимни месеци ще представляват пречка за настъплението на Украйна.

Силби също така добави, че отлагането на мобилизацията "не е задължително да навреди твърде много на руската армия" в настоящата борба срещу Киев, като казва, че броят на жертвите е "намалял" сред войските на Путин "и украинците напредват по доста тясна ос, което позволява на руснаците да концентрират защитниците си".

"Големият риск е Украйна да успее да направи пробив и да откъсне Крим, дори частично", продължава Силби. "Това би било ужасен удар за Путин."

Институтът за изследване на войната по-рано оцени, че Путин се готви за дълга война в Украйна, която през последните месеци се характеризира с постепенни, но последователни успехи в опитите на Киев да си върне окупираните територии на изток и югоизток.

Други експерти също така изказват предположения, че лидерът на Кремъл може да се стреми да отложи бойните действия до след изборите в САЩ през ноември 2024 г., тъй като Путин може би се надява на преизбирането на бившия президент Доналд Тръмп. Бившият президент, заедно с няколко други републиканци, призоваха за намаляване или дори за пълно прекратяване на военната помощ на Вашингтон за Украйна.

"Ако това се случи, тогава Русия ще може да предприеме офанзива срещу отслабена Украйна, която е много по-вероятно да успее", заяви Кац, като добави, че Путин "все пак може да бъде разочарован в очакванията си за вътрешната политика на САЩ"./БГНЕС