Предупреждения за силен вятър в половин България

Жълт код, предупреждаващ за силен вятър, е в сила днес.

Времето ще е предимно облачно, на места с превалявания от дъжд. Още сутринта с ориентиране на вятъра от северозапад и с усилването му ще започне да нахлува студен въздух. Вечерта в Западния Предбалкан и котловинните полета в Западна България ще започне да превалява сняг.

В 15 области на страната през първите часове от денонощието ще духа силен вятър от юг-югоизток с пориви до 20-25 m/s, който още преди обяд ще отслабне. Предупреждението за потенциална опасност е в сила за областите: Кърджали, Хасково, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Търговище, Шумен, Разград, Силистра и Русе.

Максималните температури също ще са в широки граници от 3 – 4 градуса на места в Западна България до 13 – 14 градуса в източните райони.

В планините ще е облачно и мъгливо и ще вали сняг, а под 1000-1200 метра надморска височина – дъжд. Ще духа умерен и силен югозападен вятър, който след обяд в Западна България ще отслабне и ще се ориентира от северозапад. В ниското максималната температура ще е около 5 градуса, а на 2000 метра минус 2 градуса. /БГНЕС