Предупреждение до Макрон и от полицията на Франция

Над 90 пенсионирани полицаи публикуваха отворено писмо до френския президент Еманюел Макрон и ръководството на страната, в което призоваха да се предотврати влошаването на ситуацията със сигурността в страната.

Към вечерта в петък писмото, публикувано на 11 май в mesopinions.com, получи подкрепа от около 30 000 души. Сред авторите на писмото са както младши офицери, така и висши чинове, най-висшият от които е главният контрольор Ален Дешан. „Молим ви да направите всичко възможно, за да сложите край на изключително сериозната ситуация със сигурността във Франция“, се казва в писмото. В него се твърди, че в някои региони законите на републиката вече не са валидни и „агресивните малцинства оспорват властта на държавата“. Това според авторите, се доказва от забележимо зачестилите атаки срещу служителите на реда. "Полицаи и жандармеристи са гаранция за запазването на мира и нашите свободи. Но без сигурност няма смисъл от свобода", подчертават пенсионираните полицаи. Те призовават за „морално, правно и материално превъоръжаване“ на правоприлагащите органи и за защита както на самите полицаи, така и на техните семейства. „Време е да предприемем ефективни действия, за да си върнем собствената страна и да възстановим реда навсякъде“, се казва в писмото. Неговите автори обвиняват нелегалните мигранти за нарастването на престъпността и размириците и настояват за по-ефективни мерки в областта на миграционния контрол. "Франция не трябва да потъва в хаос. Полицията няма да търпи да бъде заменена от военните утре, за да избегне гражданска война", пишат пенсионираните офицери. „Надяваме се, че властите ще чуят призива ни за национални действия и ние се присъединяваме към гласовете на нашите другари от въоръжените сили, които се изказаха първи“, гласи заключителната част на отвореното писмо.

Ръководителят на френската национална полиция Фредерик Во отговори с писмо, откъси от което бяха публикувани в петък от радиостанция Европа 1. В съобщението си той заяви, че апелът на пенсионираните офицери "не засилва, а отслабва институцията" на полицията. Той също така припомни, че дори напускането на правоприлагащите органи не освобождава бивши служители от сдържаност, особено в публични изявления. „Полицията сега повече от всякога се нуждае от самочувствие, единство, солидарност в редиците си, а не от партийни настроения. Според мен нашите старши другари биха могли да допринесат чрез конструктивни и обединяващи речи“, пише той.

В понеделник вечерта списание Valeurs actuelles публикува съобщение на група действащи френски военни. Те критикуваха реакцията на френските власти спрямо призива на пенсионирани генерали, които обявиха за опасност от гражданска война в страната заради заплахата, която представляват ислямистите и бандите от предградията. Авторите на текста наблягат върху разпространението на насилието, както и „омразата към Франция и нейната история“. Според тях „във Франция вече тлее гражданска война“.

Първото колективно писмо, подписано от 20 генерали от запаса, беше публикувана от „Valeurs actuelles” през април. Авторите му заявиха, че искат да "защитят патриотизма" на фона на разпространението на "антиколониална реторика", която рискувала "да разводни традициите, културата и историята" на Франция. В писмото се говори и за заплахата от гражданска война, която може да доведе до повишено напрежение и разделение в обществото на фона на нарастващото насилие и появата на територии, "където законите на републиката не се прилагат".

На свой ред, правителството обяви за недопустимо политизиране на армията. От Министерството на отбраната заявиха, че срещу авторите на жалбата ще бъдат взети дисциплинарни мерки. На 11 май началникът на Генщаба генерал Франсоа Леконтре призова авторите на второто писмо и подписалите го военни да напуснат редиците на въоръжените сили. /БГНЕС, ТАСС