Преференциите отново в парламента

В първото за седмицата пленарно заседание депутатите ще гласуват на второ четене промените в Изборния кодекс, предвиждащи връщането на стария праг при преференциалния вот, предаде репортер на БГНЕС.

Законодателната инициатива е на ГЕРБ, а решението за нея дойде след заседание на Изпълнителната комисия на партията и бе провокирано от широкото обществено недоволство, породено от чувствителното завишаване на праговете с промените на кодекса през месец февруари.

С новите текстове отново ще заработят старите правила – 7% праг на парламентарните и местните избори и 5% на изборите за депутати в Европейския парламент.

В рамките на пленарното заседание депутатите ще гласуват и решение за удължаване срока на действие на Временната анкетна комисия, която проучва изнесените в европейски и български медии твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство. Проекторешението предвижда срокът на действие на комисията да бъде удължен с три месеца.

На гласуване ще бъдат подложени още промените в Закона за банковата несъстоятелност и Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове. /БГНЕС