Прегласуват мораториума за цените на тока и парното

Парламентът ще коригира наложения в сряда мораториум върху повишаването на цените на тока, водата и парното. Депутатите одобриха предложението на ГЕРБ в пленарна зала срокът на мораториума да започне от 1 януари догодина, а днес то ще бъде коригирано с ново предложение от Комисията по енергетика в НС. Според него срокът на мораториума върху цената на парното и тока ще е от 16 декември тази година до 31 март 2022 г.

На снимката: Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера Кирил Петков

НС наложи мораториум върху цените на тока и парното за бита

Не съм съгласна за пореден път НС да изпълнява, при взето вече решение, волята на говорител или началник на кабинет. Не знам в какво качество Бориславова е коментира решение на парламент, каза Атанасова и добави: Това дали решенията са правилни, емоционални – е друг въпрос. Но не мисля, че някога е съществувала практика, друг освен министър-председател или министър да коментира взетите от НС решения. Нека официално колегите направят едно предупреждение към екипа на министър-председателят и конкретно към Лена Бориславова да не изземва различни по вид функции по отношение на законодателния орган на РБ, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Темата коментира през деня и вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

Мораториум върху цените на ток и парно за битовите потребители ще има. Няма как да наложиш мораториум със задна дата. Ние сме за мораториум от 16 декември, заяви Нинова пред бТВ. Тя подчерта, че редица европейски държави налагат подобно замразяване на цените, за да предпазят гражданите си.

Това вече е европейска практика, таван на цените наложиха в Румъния и Унгария, посочи Нинова.

В обща позиция електроразпределителните дружества в България и държавният Електроенергиен системен оператор заявиха, че има опасност от колапс на цялата електроенергийна система, а оттам и цялата икономика на България.

"Трябва отново да алармираме, че всички мрежови оператори в страната са в сериозна ликвидна криза от месец септември насам, породена от ръста на цените на електроенергията на борсовия пазар, от където мрежовите оператори закупуват електроенергията за технологичните си разходи. Реална е опасността от невъзможност за изпълняване на плащанията по веригата производство-пренос-разпределение-снабдяване. Застрашени от неизпълнение са инвестиционните и ремонтни програми на мрежовите оператори. Всичко това заплашва с колапс цялата електроенергийна система, а оттам и цялата икономика на България.

Като купувачи на енергия от борсата за покриване на технологичните си разходи, операторите на мрежи са единствените крайни клиенти, които не получиха компенсация от 110 лева за мегаватчас. Това компрометира мярката, превръщайки я в държавна помощ за целева група и нарушавайки пазарните принципи за равнопоставеност", заявиха в позиция ЕСО ЕАД, ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО. /БГНЕС