Преговарящите за коалиция се обединиха около повече пари за спорт и ревизия на ММС и тотото

Сериозно увеличение на бюджета на Спортното министерство, контрол над разходването на средствата и пълна ревизия на досегашната работа на Министерството, Българския спортен тотализатор, Национална спортна база и Антидопинговия център. Около тези идеи се обединиха преговарящите за коалиционно правителство от ПП, БСП, ИТН и ДБ по време на дискусията за сектор "Спорт".

Кирил Петков бе модератор на дискусията на тема Спорт

Макар и предложенията на участниците в срещата да се припокриваха в голямата си част, имаше известни разминавания относно конкретни параметри. От Демократична България предложиха увеличение на бюджета за ММС на 1 процент от БВП, но бяха контрирани, че при сегашните 0,08 процента от държавния бюджет това ще е твърде голямо увеличение и невъзможно за постигане в рамките на един мандат. Модераторът на срещата Кирил Петков от ПП определи предложението на Има Такъв Народ за бюджет в рамките на 250 милиона лева като по-реалистично за изпълнение. Адвокат Радостин Василев от ИТН уточни, че в този бюджет не трябва да влизат разходи за инфраструктурни проекти.

"Първо, контрол. Преди да харчим още пари, трябва да сме сигурни, че те отиват на правилното място, а не на най-грешните, както е досега. Второ - всяко българско дете трябва да има достъп до спорт", заяви Кирил Петков. "За хората, които са били световни шампиони, трябва да се помисли за работа с Министерството на образованието", каза той в отговор на репликата на Антон Коджабашев от БСП, че световни и европейски шампиони на България бедстват и "умират от глад".

Няколко разминавания в позициите се получиха между ИТН и БСП, и по-конкретно Василев (ИТН) и професор Даниела Дашева от БСП, служебен министър на спорта в първото правителство на президента Румен Радев. Сред предложенията на ИТН бяха отпадане на изискването спортните федерации да бъдат членове на международни федерации, както и контрол от страна на държавата за дейността на федерациите. Проф. Дашева контрира, че отпадането на това правило ще доведе до нарояване на нови федерации и че държавата не трябва да се меси в дейността им. От БСП поискаха федерациите да не трябва да разходват средствата си целево, но от ИТН категорично не се съгласиха и дори поискаха средствата да се разходват чрез Министерството. Различни мнения имаше и относно младежките дейности. Василев предложи директно младежта да премине към Министерството на образованието, докато Дашева заяви, че практиката в повечето страни показа, че младежта обикновено е в Министерството на спорта.

Радостин Василев от ИТН бе най-активен по време на разговорите

Около три процента от общинския бюджет да отива за спорт, а треньорската професия да се приравни към учителската, предложи Йордан Георгиев от БСП. Данъчни облекчения за фирми, инвестиращи в спорт, поискаха от ДБ, като предложението им получи пълна подкрепа. "В 2346 училища в България има 1000 спортни съоръжения, предлагаме изграждане на физкултурен салон във всяко училище", заяви Вихрен Крамолински от ДБ, но от ИТН коментираха, че това е невъзможно за реализиране в рамките на един мандат. Все пак всички се обединиха, че трябва да се строят физкултурни съоръжения в училищата, както и те да могат да се използват от спортни клубове в извънучебно време, Съгласие имаше за нуждата от инвестиции в треньорските кадри и дигитализацията в Министерството.

"Масовият спорт категорично трябва да бъде делегиран на местно ниво. ММС няма как да обхване целия масов спорт. Сега на държавно ниво на всеки български гражданин се пада едно евро", отбеляза Дашева.

Радостин Василев, ИТН: "Нов устройствен правилник на ММС и намаляване на числеността на служителите, изработването на нов Закон за спорта, анализ на ефекта от одържавяването на лотариите", бяха сред предложенията на Василев, който заедно с проф. Дашева бе най-активен в дискусията.

Илина Мутафчиева от Демократична България сложи акцент върху младежките политики. "Винаги младежките политики са оставени на заден план, въпреки че са част от ММС. Необходимо е да се ревизира закона за младежта, защото той не отговаря на реалната ситуация". От ДБ подредиха своите приоритети в сектора: На първо място детско-юношески спорт, на второ - масов спорт, на трето - професионален спорт.

Последни направиха своите предложения от Продължаваме промяната, които заявиха, че допирните точки между партиите са много. Автомобилният пилот Димитър Илиев обърна внимание на още един проблем: "Зависимостта на нашите деца към мобилните телефони, което е огромен проблем". От ПП повдигнаха идеята парламентът да гласува бюджетите на отделните федерации, с цел да се отнеме част от голямата власт в министъра.

Като цяло дискусията премина в разбирателство между четирите партии и нито една от тях не постави "червена линия" по темата Спорт. /БГНЕС