Преговорите Русия-Украйна: Има надежда за намиране на решение

Русия и Украйна очертаха точки, по които е възможен напредък, завиха делегациите на двете страни след днешните преговори относно руската инвазия в Украйна, състояли се в беларуския град Гомел на беларуско-украинската граница.

"Руската и украинската делегация очертаха важни точки, по които може да се постигне напредък", каза ръководителят на комисията по международни въпроси в руския парламент, Леонид Слуцки. "Украинската делегация беше готова да изслуша и да участва в най-подробно и детайлно обсъждане на същността на въпросите от днешния дневен ред", добави политикът. "Имаме надежда, че преговорите ще доведат до положително развитие - ако я няма, то няма как да продължим", допълни той.

Основната цел в преговорите в Беларус е била прекратяването на огъня на територията на Украйна, каза съветникът на оглавяващия офиса на Зеленски, цитиран от РИА Новости.

Сега делегациите на двете страни ще заминат за столиците си за консултации, като се предвижда втори кръг от преговори, съобщи АФП.

"Руската и украинската страна намериха някои допирни точки, от които могат да се формират общи позиции", заяви пред репортери Владимир Медински, ръководител на руската делегация.

"Делегациите се връщат в столиците си за консултации и обсъдиха възможността да се срещнат за втори кръг от преговори в скоро време, където тези теми ще получат конкретни стъпки на развитие", заяви украинският преговарящ Михайло Подоляк.

"Договорихме се да продължим преговорите", заяви ръководителят на руската делегация от своя страна.

Вторият кръг преговори ще се проведе на полско-беларуската граница, каза Медински.

"Дотогава ръководството на всяка от делегациите ще се консултира по всяка от преговорните позиции с ръководството на съответната страна", отбеляза той.

Министърът на външните работи на Беларус Владимир Макей заяви, че страната му е готова да даде своя принос за разрешаването на кризата между Русия и Украйна, за да съдейства за постигането на положителен резултат.

Украинската и руската делегация проведоха днес първия кръг от преговори, чиято основна цел беше да се обсъдят прекратяването на огъня на територията на Украйна и военните действия. /БГНЕС