Прегрупиране на руските войски, Карл дел Понте иска ареста на Путин, нови протести в Москва

Преглед на съботния ден от войната в Украйна

- Киев казва, че руснаците се оттеглят от север

Украйна казва, че руските сили правят „бързо изтегляне“ от северните райони около столицата Киев и град Чернигов. „Русия дава приоритет на различна тактика: настъпление на изток и юг“, казва съветникът на украинския президент Михайло Подоляк в социалните мрежи. Телата на най-малко 20 мъже в цивилни дрехи са открити лежащи на една улица, след като украинските сили си върнаха град Буча близо до Киев.

- Евакуацията в Мариупол

Международният Червен кръст се подготвя за нова евакуация от обсаденото южно пристанище Мариупол, след като беше принуден да се върне в петък, когато „уговорките и условията направиха невъзможно продължаването“. Някои жители успяха да избягат от региона в петък, като се изтеглиха с конвой от автобуси и лични автомобили до контролирано от Украйна Запорожие. Украинският президент Владимир Зеленски каза, че над 3000 души са били спасени от Мариупол, въпреки че не е ясно дали той има предвид пътниците в автобуса.

- Украински журналист е намерен мъртъв

Украинският фотограф Макс Левин беше намерен мъртъв близо до Киев, след като изчезна преди повече от две седмици, съобщи правителството. „По предварителна информация невъоръженият Максим Левин е убит от руски военнослужещи с два изстрела“, съобщават прокурорите в Telegram.

- МНС призова да издаде заповед за арест на Путин

Прокурорката ветеранка по военни престъпления Карла Дел Понте призова Международния наказателен съд бързо да издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин заради действията в Украйна.

- Задържани руски протестиращи

Руската полиция задържа 176 души в събота на протести в различни градове на страната срещу военната операция на Москва в Украйна, според неправителствена организация OVD-Info.

- САЩ отделят $300 милиона за "помощ"

Пентагона обяви, че отпуска 300 милиона долара помощ на Украйна за укрепване на нейните отбранителни способности в добавка към $1,6 милиарда, които Вашингтон вече е поел да предостави след инвазията на Русия.

- Възобновяване на мирните преговори

Висш служител на ООН трябва да лети за Москва в неделя, а след това за Киев, за да се опита да осигури "хуманитарно прекратяване на огъня" в Украйна, казва шефът на органа Антонио Гутериш. И Русия, и Украйна се съгласиха да се срещнат с Мартин Грифитс, заместник-генерален секретар по хуманитарните въпроси, каза Гутериш. /БГНЕС, АФП