Преяждане около коледните празници, няколко съвета как да подобрим тонуса си

Храна, храна и пак храна, а си обещахме да не преяждаме по празниците тази година. Всички обичаме коледните празници и както знаем освен прекараното време с близките, те винаги оставя приятния спомен от богатата трапеза и множеството вкусни ястия, но освен това и чувството за подут корем след огромните количества храна, които изяждаме, предаде репортер на БГНЕС.

Между двата работни периода след Коледа до Нова година е подходящото време да разтоварим организма си и да преминем към по-леки храни като например на плодове, зеленчуци, както и меса, които не са толкова мазни. Кой от нас не обича мандарини именно в този период на годината? Защо не си отправим едно предизвикателство, нека всеки път като ни се дояде нещо сладко, да хапнем 1-2 мандарини или пък сушени плодове като сливи, например. Ако се чудите с какво да разнообразите менюто от зеленчуци, които консумирате, пробвайте да си направите салата от цвекло и моркови. Тя е изключително вкусна, но и освен това полезна.

Ако сме хора свикнали с повече физическо натоварване можем да гарнираме тези плодове и зеленчуци с кисело мляко или да добавим някаква белтъчна порция без въглехидрати като например яйца, сирене, други млечни продукти, а дори и риба. Рибата е лека, ще ни дава енергия, а същевременно няма да качим килограмите.

Ако все пак се чувстваме в кондиция можем да направим нещо още по – леко, като например да направим тридневен разтоварителен режим. Един ден можем да ядем пет яйца за деня, разпределени в пет хранения, на следващия ден само риба, на третия друг вид храна. Такъв тип разтоварване може да бъде удачен, за да свалим прибавените 2 кг към теглото ни вследствие на светлите празници.

Често по празниците голяма част от нас прекарват времето си вкъщи със семейството си и се отдават на заслужена почивка. За да не съжаляваме, когато се качим на кантара след около седмица - две, е препоръчително да намираме време всеки ден, докато не сме на работа, в което да си направим хубава разходка навън. Тазгодишното време около празниците предразполага именно затова, защото навън е топло и слънчево, но и освен това е изключително спокойно, поне в столицата. В последните няколко дни по големите столични булеварди няма толкова голямо движение, а в кварталните улички често могат да бъдат видени по няколко движещи се коли на ден. Времето през тези дни е изключително приятно за семейна разходка навън, а защо не пък и каране на кънки на някоя ледена пързалка в София. /БГНЕС