Прекалено горещият чай увеличава риска от рак

Наблюдение на 500 000 души в продължение на няколко години показва, че редовната консумация на прекалено горещ чай с температура над 65 градуса увеличава риска от развитие на рак на хранопровода. За това съобщава „Джумхуриет“.

Специалистът в областта на гастроентерологията, професор Ведат Герал поясни, че този рак е шестата причина за смърт в света.

"Това е сериозно заболяване. Според проучвания в източната част на Турция, Китай, Казахстан, Таджикистан, Узбекистан, поради консумацията на чай и топли напитки в големи количества, рак на хранопровода се наблюдава много често," отбеляза лекарят.

Рискът от развитие на това заболяване се увеличава, ако човек пуши и пие алкохолни напитки.

"Ако пушач пие много горещ чай, рискът от развитие на рак се удвоява, а ако пие и алкохол, тогава се увеличава пет пъти", каза Герал.

Професорът съветва да не се пие чай, ако е толкова горещ, че е невъзможно да се вземе чаша с него в ръка. Той препоръча да изчакате три до четири минути, преди да изпиете прясно сварената напитка. Добре е също да консумирате не повече от три до четири чаши чай на ден, каза специалистът.

Герал също предупреди срещу пиенето на много гореща вода. Това може да доведе до язви в хранопровода, което пък може да доведе до рак.

Експертът обърна внимание на факта, че най-важният симптом на това заболяване е нарушеното преглъщане. В този случай е добре незабавно да се консултирате с лекар за преглед, ендоскопия и биопсия, за да откриете патологията навреме и да я излекувате. /БГНЕС