Прекратиха 19-тия етап заради градушка, Бернал пое водачеството

Огромна драма съпътства 19-тия етап от колоездачната обиколка на Франция, след като градушка го прекрати на последното изкачване до Тин в средата на състезанието.

Времето помогна на Бернал (д) да поеме водачеството от Алафилип (л) в генералното класиране два етапа преди края на Тур дьо Франс.

Точно в този момент временният лидер Жулиан Алафилип се опитваше да съкрати изоставането си на дългото спускане, а крайното подреждане от етапа бе взето от върха на Кол дьо Л‘Изеран. Това решение на организаторите означаваше, че колумбиецът Еган Бернал печели етапа, а с това и жълтата фланелка на лидер. Втори остана британецът Саймън Йейтс, който се бореше за своята трета етапна победа в Тура, а трети се нареди французинът Уарен Баргил. Топ 8 допълниха белгиецът Лорен Де Плус, холандецът Стивън Крайсвайк, британецът Герант Томас, германецът Емануел Бухман и италианецът Винченцо Нибали.

Ядосан Алафилип също бе в шок след случилото се и това, че загуби водачеството. Това бе още един горчив залък за французите, след като по-рано Тибо Пино се оттегли от надпреварата поради травма на бедрото. Утре предстои 20-тият етап в надпреварата, дълъг 130 км от Албъртвил до Вал Торен. /БГНЕС