Прекратиха снимките на сериал на Спилбърг за ацтеките

Заснемането на мини сериала с голям бюджет с известния испански актьор Хавиер Бардем в главната роля, продуциран от Стивън Спилбърг, беше отложено на фона на разпространението на новия тип коронавирус, се казва в писмо до актьорите и екипа.

Отбелязва се, че става въпрос за проекта, наречен „Мексико“, чиито снимки започнаха преди две седмици в Мексико Сити. Сериалът е посветен на историята на испанското завладяване на империята на Ацтеките. Заснемането може да се възобнови през декември, в зависимост от това как се развива ситуацията с коронавируса, се казва още в писмото. Филмовото студио Amazon, което отговаря за заснемането на мини-сериала, все още не е коментирало ситуацията със спирането на снимачния процес. По-рано решението за спиране на работата по някои проекти беше взето и от други водещи световни студия като Walt Disney и Warner Bros. Ацтеките са загинали от пандемия Според едно неотдавнашно научно изследване самите ацтеки са станали жертва на инфекциозно заболяване, което заедно с испанското нашествие е изтрило тяхната велика цивилизация. Учените смятат, че древният индиански народ е загинал от разпространението на салмонела. Тази болест се придружава от гадене, стомашни болки, треска и диария. Пандемията буквално е заличила ацтеките. От почти почти 25 милиона преди нашествието на Кортес през 1519-1522 г., в края на 16 век те са вече само 1 милион.

Част от елита на ацтеките все пак се е спасила, наследниците на великия император Монтесума Втори приемат католичеството и се включват в редиците на испанските благородници. Пряка наследница на последния император на ацтеките е бившата съпруга на княз Кирил Преславски - Росарио Надал. Коронавирусът по света Към днешна дата в Мексико са потвърдени 26 случая на коронавирусна инфекция. СЗО на 11 март обяви пандемия заради коронавируса. Повече от 142 000 души в 135 държави по света вече са заразени, броят на починалите подмина 5300 души. /БГНЕС