Прекратиха разследването срещу бившия губернатор на щата Ню Йорк Андрю Куомо

Прокурорът на окръг Олбани, щата Ню Йорк Дейвид Соарес прекрати разследването срещу бившия губернатор на щата Андрю Куомо, който беше обвинен от бивша своя подчинена в сексуален тормоз.

Въпреки че жалбоподателката по това дело е съдействала на следствието и заслужава доверие, след като разгледахме всички налични доказателства, стигнахме до извода, че няма да можем да изпълним „задачата си в съда“, подчерта Соарес. Той допълни, че въпреки това е „дълбоко обезпокоен” и възприема обвинението сериозно. Окръжният прокурор съобщи също, че вече е уведомил съда за прекратяването на разследването.

Действащото законодателството на Ню Йорк прави този случай недоказуем, каза още Соарес, без обаче да уточни защо смята, че ще бъде трудно да получи обвинителен акт.

Соарес отбеляза, че прокуратурата е проучила възможността за повдигане на обвинения по други членове, но нито един от тях не отговаря на фактите, с които разполага следствието.

Самият Андрю Куомо все още не е коментирал решението на прокурора.

В началото на август 2021 г. генералният прокурор на щата Ню Йорк Летиция Джеймс публикува резултатите от независимо разследване, в което се твърди, че Куомо е упражнил тормоз спрямо най-малко 11 жени, включително свои сътруднички, нарушавайки както федералните, така и регионалните закони. Още преди публикациите няколко жени обвиниха публично политика в неподходящо поведение. Те споделиха за обидни или непристойни коментари на бившия губернатор, тормоз и целувки без тяхно съгласие.

Президентът на САЩ Джо Байдън отбеляза тогава, че срещу Куомо може да бъде повдигнато официално обвинение, ако твърденията на жените бъдат признати за достоверни.

Андрю Куомо, който заемаше поста губернатор на щата Ню Йорк три последователни мандата, подаде оставка на 10 август 2021 г. и обяви, че става въпрос за „политически мотивирана” атака срещу него.

През октомври 2021 г. Куомо беше обвинен официално в сексуално престъпление за насилствено докосване.

„Жалба за провинение срещу бившия губернатор Андрю Куомо е подадена в градския съд в Олбани“, каза Лусиан Чалфен, говорител на съдилищата на щата Ню Йорк, описвайки го като „сексуално престъпление“.

Куомо е обвинен, че през декември 2020 г. е сложил ръка върху блузата на жертвата и е хванал лявата й гърда. /БГНЕС

Ню Йорк / САЩ