Премахнаха тревата от плажа на Росенец

Акция по скубане на трева се проведе на плажа пред така наречените летни сарай на Ахмед Доган в парк Росенец.

Според организаторите на събитието от седмица някой е залесил малката ивица с райграс. Със затревяването на пясъка се цели да се докаже, че плажът всъщност не е плаж, а земеделска земя, добавят организаторите.

„Направихме запитване до специалисти. Тяхното експертно мнение е, че тази трева не е естественият хабитат и няма как да вирее на плажа”, заяви Бисер Русимов от Организацията за закрила на българските граждани /ОЗБГ/.

След протестите през лятото беше стартирана процедура в Министерството на туризма за нанасяне на плажа в специализираните кадастрални карти.

Срещу тази заповед, която е издадена от Агенцията по кадастър в законно установения срок, е подадена жалба от фирмата „Стрейтлайн” срещу вписването на плажа пред летните сараи като такъв.

Сред мотивите в тази жалба е написано, че този плаж не е плаж, а “естествено самозалесила се територия, покрита с почва и обрасла с дървета и храсти”.

Припомняме, че видеокадри от 2016 г. ясно показват, че край Росенец има пясъчна ивица, макар към днешна дата плажът там да е засипан с камъни.

Участниците в протеста заявиха, че "първо ще почистят плевелите от плажа, а след това и от Родината". /БГНЕС