Премахнаха металните решетки от вратите на НС

Рано тази сутрин са премахнати металните решетки на вратите на Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Изработката им струва на данъкоплатците 34 хиляди лева, а стойността на демонтажа към момента не е известна.

Преди час председателят на НС гостува в БТВ, където съобщи, че "металните врати ще бъдат премахнати днес". Поставянето на решетките има пропуск в процедурата по поставянето - то не е било съгласувано с Министерството на културата, съобщи Минчев.

"Това е нарушение, и заради него МК също излезе с принудителна административна мярка, с която ни предписа да демонтираме вратите.

Не зная защо не е съгласувано и с мен. Считам за правилно когато се получи оферта за поставяне на такъв тип врати, администрацията да дойде при мен и да ми обясни каква е офертата. Има председателски съвет, можеше да го обсъдим там.

Ще продължим разговорите и другата седмица с главния секретар на НС Габриела Килфанова, за да установим къде са конкретните пропуски, допълни Минчев. Дали ще има санкционирани, ще стане ясно другата седмица. До момента няма забележки към работата на Килфанова, която е главен секретар от 45-ото НС насам. Считам за правилно когато постъпи такава оферта, и аз да дам своето мнение преди утвърждаването на оферта - така Минчев коментира думите на бившия шеф на НС Ива Митева, която го обвини, че се "крие зад администрацията".

Вчера получихме разпореждане да махнем вратите, няма да обжалваме, направо ще се съобразим с него", допълни Минчев.

Не е ясен размерът на глобата, която МК е наложило на НС, но със сигурност няма да бъде обжалвана, добави Минчев.

Не ни е страх от народната любов, допълни председателя на НС. "Не ни е страх, тази охранителна мярка е по искане на НСО, което са длъжни да охраняват и двете сгради на НС. В другата сграда от две години има такива предпазни решетки", уточни председателят на НС.

Металните решетки бяха поставени миналия уикенд, но депутатите ги видяха и реагираха едва на първото парламентарно заседание в сряда./БГНЕС

Категории: