Премиер и вицепремиер разменят реплики, намесиха и "онзи в отсрещната сграда"

Защо само за МРРБ да важи тази 100% най-ниска цена? Защо да не важи за всички министерства? За Агенция „Митници“, защо да не важи? Защо да не важи за НАП и за всички държавни агенции и фирми? Тези въпроси зададе от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов, предаде репортер на БГНЕС.

В пленарна зала върви дебатът по вота на недоверие към правителството на Кирил Петков в присъствието на вицепремиерите и министрите. На жълтите павета има протести. От най-високата трибуна в държавата се чуват тежки думи и обидни квалификации. Чуват се от време на време и скандирания.

„Не смятах да взимам думата, докато в един момент не чух отново да се говорят лъжи от министър-председателя. И понеже аз две седмици слушам единствено лъжи по мой адрес, си нося и една папка с документи, където всеки документ, г-н Петков, г-н Асен Василев, и двамата изрекохте твърде много лъжи по мой адрес, изсипахте помия, без по никакъв начин да съм я заслужил, затова за всяка лъжа, която изречете днес, съм си донесъл документ, с който много ясно да ви отговоря“, заяви Гроздан Караджов.

„По въпроса за възмутителните обществени поръчки в МРРБ, ние този трогателен разказ на премиера как си е говорил със Слави Трифонов за поръчките, за 40%, за 60% тежест, как едва ли не с 40% ще се оценява качеството за пълнене на дупките и как видите ли той, премиерът, искал 100% тежест, най-ниската цена и дотам, да няма място за никаква манипулация. Това е прекрасна идея и когато я говорихме, аз ви предложих господин министър-председател, въведете я със закон, дайте постановление в Министерски съвет във всички ведомства. Във всички агенции да я въведем тази прекрасна идея“, каза Гроздан Караджов и попита Кирил Петков: „Вие спомняте ли си го това? Като ме гледате в очите, ще ме излъжете ли пред народните представители, които са ни избрали тук?“.

Премиерът взе думата след изказването на Караджов, а от залата се чуха скандирания "мафия". Според Караджов обяснението на Петков било: "Не искам онзи в отсрещната сграда да се разплаща с фирмите, ако падне правителството".

От своя страна Кирил Петков излезе на трибуната и заяви: „Когато попитах Слави Трифонов „защо 40%”, той каза ти нямаш проблем с г-н Караджов, имаш проблем с мен, защото г-н Караджов е просто един брокер”.

Кирил Петков иронично описа как според напусналата коалиция ИТН държавата щяла да се оправи: Плащаме 3,9 млрд. на Караджов с неговите скрити стаи в МРРБ, веднага Тошко Йорданов забравя за РС Македония. А от ДПС единственото, което не трябва да се говори е „Магнитски”. Там е големият страх, заяви Петков. /БГНЕС