Премиерът на Хърватия и гръцкото външно министерство срещу Миланович

Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович повдигна въпроса за задържаните хърватски хулигани след провокациите на президента Зоран Миланович, съобщи "Катимерини".


Миланович каза по-рано днес, че хулиганите, отговорни за убийството на Михалис Кацурис в Атина, са третирани като военнопленници в Гърция, припомня БГНЕС.

Той обвини също така гръцките власти, че разделят хърватските хулигани в различни затвори, за да могат да бъдат "бити и изнасилвани".

Андрей Пленкович, напротив, подчерта, че случаят е в ръцете на гръцката прокуратура, като в същото време призова властите да депортират по-голямата част от феновете на Динамо Загреб възможно най-скоро.

"Те са обвинени в три престъпления: сътрудничество с престъпна организация, материални щети и телесни повреди. Това са тежки престъпления и един човек е убит. Не могат всички сто и един души да бъдат обвинени за смъртта на един човек. Апелираме към гръцките власти да приключат процес възможно най-скоро и да депортират по-голямата част от хърватските граждани в Хърватия“, каза премиерът Пленкович.

„Трябва да помним, че това е в ръцете на гръцката прокуратура и съдебна система, а не в ръцете на изпълнителната власт“, добави той.

Миланович получи отговор от гръцкото външно министерство, което каза, че Гърция спазва върховенството на закона.

Говорителят на министерството Стратос Ефтимиу обясни, че Атина и Загреб са били в постоянна комуникация след събитията и си сътрудничат за съдбата на хулиганите.

„Гърция работи в съответствие с върховенството на закона. Зачитайки основните права на всички временно задържани, независимата гръцка съдебна система ще отсъди случая безпристрастно и обективно. И гръцката държава винаги гарантира спазването на законността и неприкосновеността на лицата в затворите. Всякакви изявления, които изкривяват реалността, не помагат при сегашните обстоятелства“, добави Ефтимиу в отговор на сериозните обвинения на хърватския президент. /БГНЕС