Преразглеждат правилата на ЕК за служебни пътувания на фона на „Катаргейт“

Европейският омбудсман Емили О'Райли поиска от Европейската комисия да обясни правилата за служебните пътувания на служители, платени от трети страни, след като „Политико“ съобщи, че високопоставен служител е приел безплатни полети до Катар.

О'Райли, която отговаря за разследването на случаи на административни нарушения в институциите на ЕС, изпрати писмо до председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен, в което пита как институцията ѝ планира да актуализира правилата си, свързани със служебните пътувания, и да предостави подробна информация за пътните разходи, които са били платени от трети страни от 2021 г. насам. Подробностите за проверката бяха разкрити за първи път от „Политико“.

Запитванията на О'Райли идват, след като миналата седмица разследване на „Политико“ разкри, че висшият служител на Комисията, генералният директор на нейния транспортен отдел Хенрик Хололей, е ползвал безплатни полети в бизнес класа на Qatar Airways до Доха между 2015 и 2021 г. - точно когато екипът му е преговарял за голямо авиационно споразумение с държавата от Персийския залив. Четири от тези билети са били платени от катарското правителство или от групи, свързани с Катар.

Окончателното авиационно споразумение предостави на базираните в Катар авиокомпании, включително на Qatar Airways, права за кацане на повечето дестинации в ЕС, предлагайки на превозвача изгоден достъп до пазар с 450 млн. потребители. В замяна авиокомпаниите от ЕС получиха достъп до пазар с по-малко от 3 млн. души, но чрез летищен център в Доха, който е стратегически разположен между мегаполисите на Европа и Азия.

Говорителят на Комисията Ерик Мамер заяви, че Комисията "разбира се, ще отговори" на въпросите на омбудсмана.

Комисията вече преразглежда правилата за безплатните пътувания до страни извън ЕС, за да "ограничи сериозно случаите, в които се разрешава подобно гостоприемство, а именно международните събития, организирани от ООН, Г-7 и Г-20, и разбира се, официалните събития, организирани от държавите-членки на ЕС", добави Мамер.

Предстоящото разследване е най-новата глава в продължаващия корупционен скандал "Катаргейт", който разтърси ЕС и доведе до ареста на трима членове на Европейския парламент в Белгия и Италия, както и на бивш депутат от ЕС. /БГНЕС