Престъпници в САЩ крали и унищожили произведения на изкуството за милиони долари

В САЩ се води процес срещу представители на престъпна група, които в продължение на 20 години е крала произведения на изкуството в щата Пенсилвания, препродавала ги е и ги е унищожавала. Това се съобщава на уебсайта на Министерството на правосъдието на САЩ.

Организаторка на бандата е Доун Трота, която днес е на 52 години. На 9 февруари тя се призна за виновна в заговор за извършване на голяма кражба на произведения на изкуството, укриване и унищожаване на културни ценности и международен транспорт на откраднати вещи.

Групата, която освен Трота се състои от още осем души, е извършвала престъпления от 1999 до 2019 г. Според прокуратурата престъпниците са откраднали "безброй количества" произведения на изкуството и бижута от музеи и "други институции". По-конкретно, Трота и нейните съучастници откраднаха картината на Анди Уорхол La Grande Passion, над дузина златни пръстени, които се дават на победителите в първенствата по американски футбол, три старинни пистолета на стойност един милион долара и много други предмети със значителна историческа и художествена стойност. /БГНЕС