Престрелка в Северна Калифорния, седем души са загинали

Седем души са убити, а един е тежко ранен при две престрелки в залива Халф Мун в Северна Калифорния, съобщават американски медии, цитирани от АФП.

Шерифът на окръг Сан Матео съобщи в Twitter: "Службата на шерифа реагира на инцидент със стрелба с множество жертви в района на (магистрала) 92 и границите на града (Халф Мун Бей).“

"Заподозреният е задържан. В момента няма заплаха за обществото", добави той малко по-късно.

Първоначално ABC7 съобщи, че един човек е загинал, а трима са ранени във фермата за планински гъби, като се позова на източници от правоохранителните органи. Трима души са загинали в близката ферма "Конкорд".

По-късно телевизията актуализира този брой, а NBC „Bay Area“ съобщи, че седем души са загинали при двете престрелки.

Новото кръвопролитие се случва по-малко от 48 часа, след като въоръжен мъж уби 11 души в танцово студио край Лос Анджелис.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм, който е бил в Монтерей Парк, където се случи това масово убийство, се включи в Twitter минути след като се появи новината за новите убийства.

"В болницата се срещам с жертвите на масовата стрелба, когато ме изтеглят, за да ме информират за друга стрелба. Този път в Халф Мун Бей. Трагедия след трагедия."

ABC7 излъчи кадри от ареста на азиатеца, като заяви, че това се е случило, докато екипът им се е подготвял пред полицейския участък.

Карлос Мартинес-Мая разговаря с телевизията пред фермата за гъби, където е чакал новини за чичо си, който работи там.

"Майка ми получава обаждане от баща ми. Той сякаш плаче малко и казва, че брат ми е там... така че в момента просто се притесняваме, защото той не отговаря на обажданията си или нещо подобно.“

"Не пускат никого да влиза или излиза."

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че президентът Джо Байдън е бил информиран за инцидента.

"Той е помолил федералните правоприлагащи органи да окажат необходимото съдействие на местните власти. При появата на повече подробности президентът ще бъде информиран". /БГНЕС

Лос Анджелис / САЩ