Превозвачи обсъждат в Пловдив предстоящи протестни действия

Предстоящите протестни действия срещу приемане на Мобилен пакет I от ЕП ще обсъди в събота Общото събрание на международните превозвачи в Пловдив.

снимка/архив от май 2018 година, когато международните превозвачи протестираха срещу мерките по пакет "Мобилност" на ЕС

На Общото събрание на Съюза делегатите ще дискутират заплахите пред сектора, произтичащи от спорните теми в международен и вътрешен план и ще излязат с декларация за съвместни действия.

Транспортният министър Росен Желязков заяви, че ще настояваме при евентуалното разглеждане на Пакета за мобилност I да бъдат приемани текстове, които ще гарантиран националния ни интерес.

Пакетът за мобилност I е включен в предварителния дневен ред и предстои на 25 март да бъде гласуван окончателният дневен ред на пленарното заседание на Европейския парламент.

Премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейския парламент Антонио Таян също проведоха тази седмица среща по въпроса.

Антонио Таяни обясни, че пакетът ще бъде разгледан в сряда по предложение на председателя на либералите в ЕП Ги Верхофстад, за да бъде гласуван на предпоследната сесия на парламента за този мандат, идната седмица в Страсбург.

„Смятам, че това е в нарушение на правилника, защото за първи път в пленарната зала ще влезе текст, който е отхвърлен в транспортната комисия“, посочи Борисов. Премиерът е категоричен, че решението за пакета „Мобилност“ трябва да се вземе от следващия състав на Европейския парламент.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни посочи, че е предложил отлагане на разглеждането на пакета „Мобилност“, но социалистите и либералите в ЕП са гласували против. /БГНЕС