Превозвачи: Тол системата е по-разбита и от Витиня

Клаксони огласиха пространство пред правителствената сграда в София в деня, в който автобусни превозвачи и шофьори на ТИР-ове паркираха тежките превозни средства на жълтите павета, предаде репортер на БГНЕС.

Големите камиони спряха пред Министерски съвет, на площад „Батенберг” има много автобуси. Движението в района е спряно.

Големи транспаранти с надписи: „Справедливо ли е да чакаме с дни по българските граници”, „Тол системата е по-разбита и от прохода Витиня” – са окачени на кабините на ТИР-овете.

Превозвачите са недоволни заради високите цени на горивата, тол системата и липсата на транспортна политика от страна на правителството.

Магдалена Милтенова, председател на Конфедерация на автобусните превозвачи, каза пред БГНЕС, че проблемите са изключително тежки, неразрешени до настоящия момент.

„За съжаление не виждаме и никакво намерение за тяхното решаване”, каза тя. Милтенова посочи, че протестират всички превозвачи в България.

Превозвачи излязоха и в Пловдив, Благоевград, в Бургас. Те настояват за отпадане на биодобавката на горивата за период от 6 месеца, връщане на 50% от акциза на горивата за период от 6 месеца, мораториум върху цените и обхвата на тол таксите.

„Спешно България трябва да намали акциза с 50%. Искаме да не се въвеждат допълнителни тол такси за второстепенните пътища, което го няма никъде в Европа. Искаме да се махне биокомпонентът, който оскъпява с до 20 ст. горивото", заяви пред кореспондента на БГНЕС от Бургас Васил Михалев, заместник-председател на НСБП.

„Работим на ръба, защото в момента клиентите не искат да плащат повече. Ние имаме повече разходи и реално нашите оборотни средства свършват, имаме лизинги, заплати, глобяват ни в Европа, защото сме българи”, сподели Лъчезар Христов, собственик на транспортна фирма. /БГНЕС