Превръщат бившата спортна зала „Триадица“ в ясла

Две нови яслени групи ще бъдат отворени на територията на район „Триадица“. Те ще се помещават в бившата малка спортна зала „Триадица“ в кв. Гоце Делчев. Това обяви специално за БГНЕС Христо Вълчанов, зам.-кмет с ресор строителство в район „Триадица“.

„Вече е избран изпълнителят на ремонта. Пред сключване на договор сме и дейностите могат да започнат веднага след подписване на договора. Тук ще се направи цялостно реновиране на сградата и отвън и отвътре“, обясни той и уточни, че яслените групи ще са отделни една от друга и за всяка една от тях ще има отделен вход. Вълчанов поясни, че Столичната община е осигурила финансирането на проекта, което възлиза на стойност 360 000 лв. с ДДС и включва също така изграждане и на детска площадка към яслите.

Той подчерта, че превръщането на бившата спортна зала в детска ясла е по идея на инициативния комитет на „Манастирски ливади“. „При добро стечение на обстоятелствата септември може да е готов ремонтът на яслените групи и те да могат да приемат деца.“, заяви той и добави, че все още не се знае на коя детска градина ще са филиал тези ясли, тъй като те не може да са самостоятелни.

Вълчанов разкри още, че имат планове за разкриване и на още яслени групи.

„Имаме готовност на още 4 локации. Имаме една изцяло нова локация, която е в кв. „Стрелбище“, тя е за 4 ясли и 4 градински групи, изцяло чисто нова сграда. Тя се намира на ул. „Червена роза“. Имаме още две пристройки, които очакваме да се случат в 35-та ясла, там могат да се обособят 4 нови яслени групи и две яслени групи в „Иван Вазов“, в 21-ва ясла“, посочи той и уточни, че в единия случай ще се изградят пристройки, а в другия ще има разширение на сграда.

Новостроящата се градина в „Манастирски ливади“ пък вече е почти на груб строеж, добави зам.-кметът и припомни, че детската градина трябва да стане готова в началото на 2022 г., но има уверение от строителя, че тя ще бъде готова в края на тази година.

В същото време Столичната община води преговори с Драгалевския манастир, който да предостави свои имоти за изграждането на училище в „Кръстова вада“ и „Манастирски ливади“.

„Текат и процеси по промяна на Подробния устройствен план. Това ако се случи ще имаме обособени парцели в „Кръстова вада“ и „Манастирски ливади“ за училище, които в момента нямат нито едно такова. Основният проблем в момента е, че няма общински парцели готови за училище. Единият начин е или да ги отдават както манастира ни дава парцел или да се отчуждават имоти. Има и вариант, който е по чл. 16 на ЗУТ за обособяване на парцели за училища и детски градини, което може да стане в рамките на 1 – 2 години“, посочи възможните варианти Вълчанов.

Той заяви още, че тази година ще изградят и две нови мостови съоръжения „Манастирски ливади- Изток“.

„Едното се намира на ул. „Тодор Джебаров“, другото е на малкия „Костенски водопад“, бъдещия „Боян Петров“, където в момента има временно преместване на реката, но във времето там има изменение на реката, която не е на мястото си. Там тече проект и за линейния парк в „Манастирски ливади““, заяви той.

Попитан дали има свободни места за разкриване на нови паркинги, Вълчанов каза, че в „Гоце Делчев“ и „Стрелбище“, и в двата квартала, могат да разкрият общо между 4 и 6 паркинга.

„В старите квартали има определени такива места, на които по кадастър са си нанесени като места за паркинги и гаражи. Има голям интерес, има хора, които ни питат и имат желание да направят паркинги. Дали сме списък с тези локации в СО и чакаме някакво развитие в тази насока“, коментира зам.-кметът и поясни, че към днешна дата нямат точни указания как да действат в случай, че се появи желаещ да разкрие нови паркоместа.

Той добави, че миналата година със собствени средства са успели да открият паркинг на ул. „Дедеагач“, който макар и малък винаги е запълнен на максимум.

„Имаме идея да предложим на зам.-кмета по строителството Ангел Джоргов всяка година във всеки квартал да се проектират по две улици в една година, а на следващата да се изпълни изцяло. По този начин може да добавим доста паркоместа, да изчистим зелените площи от паркирали коли и в рамките на 6-8 години да преобразим кварталите“, посочи Вълчанов.

От думите му стана ясно още, че ремонтът на бул. „Тодор Каблешков“ ще бъде възобновен в северното му платно през март и при подходящи метеорологични условия.

„Надявам се, че до края на лятото ще имаме един изцяло готов булевард до „Луи Айер“. Знаем, че тече усилено и проектирането на отсечката до бул. „Черни връх“, каза той и добави, че ако всичко върви по план догодина може да се започне работа по продължението на булеварда до „Черни връх“. /БГНЕС