През 2022 г. Франция е купила от Русия 153 тона обогатен уран за своите АЕЦ

Френската енергийна корпорация EDF е закупила през 2022 г. от руски подизпълнители 153 тона обогатен уран на обща стойност 345 млн. евро., съобщи списание „Le Point”.

При годишно потребление от малко над 1000 тона обемът е значителен: "Тази година Путин ни осигури една трета от горивото, необходимо за целия ни ядрен флот", заключава седмичникът. Това е достатъчно, за да се съживи спорът за предполагаемата "зависимост" на френската ядрена енергетика от Русия в момент, когато се води дебат за необходимостта - или не - от стартиране на нова ядрена програма.

Люк Ремон - главен изпълнителен директор на EDF

От началото на годината EDF е закупила общо 7000 тона уранова руда за своите атомни електроцентрали. В публикацията се уточнява, че въпросната руда се добива не само в Русия - директен добив за Франция се извършва и в Казахстан, Канада, Нигер и Узбекистан. Въпреки това, съгласно дългосрочните договори, подписани с Росатом, французите изпращат част от урановата руда за обогатяване в Русия. Обогатеният уран се връща във Франция или в други страни, където вече се преработва в гориво за атомни електроцентрали: дъщерното дружество на EDF Framatome има завод за горивни клетки в Германия, както и във френската община Роман-сюр-Изер.

По информация на изданието, френската енергийна корпорация е закупила 153 тона обогатен в Русия уран, както е направила и през 2021 г. Според нейния източник на Русия се падат 15% от дейностите по обогатяване на уран за EDF.

По-рано вестник „Le Monde” съобщи, че Франция не зависи от доставките на руско гориво за своите атомни електроцентрали, но че Русия разполага с единствения в света завод, който може да преработва ядрени отпадъци от френските електроцентрали. Френската корпорация за ядрени технологии Orano увери, че последната партида е била изпратена в Русия през октомври тази година и че не се планират нови договори.

Причини за мълчанието

Източници от бранша увериха „Le Point”, че няма зависимост от Русия и че ако правителството реши, "EDF може да се справи без руски ресурси". По информация на списанието Франция вече е натрупала достатъчно гориво, за да може реакторите ѝ да работят в продължение на десетина години. Въпреки това, тъй като ядрената индустрия не е засегната от санкциите, френската корпорация не може да прекрати вече подписани договори с руски изпълнители без сериозни санкции.

В този контекст списанието си задава въпроса защо EDF е толкова предпазлива по отношение на тези договори, въпреки критиките от страна на противниците на ядрената енергия, които обвиняват корпорацията в зависимост от Русия. И заключава, че пълният отказ да се работи с руски доставчици и призивите за санкции биха застрашили ядрената индустрия на другите западни съюзници на Париж, включително САЩ.

Списанието обяснява, че за да се създаде горивото, уранът трябва да се пречисти и след това да се превърне в уранов флуорид (VI), който може да се превърне в газообразно състояние при нагряване до 56 °C. След тази стъпка той се обогатява директно. По данни на Евратом на „Orano” във Франция се падат 24 % от световния капацитет. На Русия и Канада се падат по още 20 %, а на Китай - 24 % от капацитета, но те са запазени за местно производство, а в САЩ - само 11 %.

Ако Европа успее да увеличи производството си, за да избегне покупките от Русия, то САЩ, които разполагат с 93 реактора, ще бъдат много по-затруднени, пише списанието. Става въпрос за преобразуване на урана, тъй като 46% от обогатяването се пада на Русия; други 30% се държат от британско-германсконидерландския консорциум „Urenco”, който има производствени мощности и в САЩ, а 12% - от „Orano”. Като се припомня, че Корея и Япония не разполагат със значителни производствени мощности от този вид, в материала се прави заключението, че Франция и Русия "са единствените страни, които могат да бъдат независими в този контекст".

Вярно е, че и във Франция не всичко тече гладко с увеличаването на производството. Официално „Orano” е готова да увеличи с 30% капацитета на завода си за обогатяване на уран „Georges Besse II” във Франция, като за целта ще похарчи между 1,3 и 1,7 млрд. евро, работата ще приключи до 2028 г. В действителност, обаче, компанията не желае да започне процеса без гарантирани поръчки, а такива от EDF все още не са получени. /БГНЕС

Париж / Франция