Президент на елитен американски университет подаде оставка след скандал за антисемитизъм

Президентът на университет от Бръшляновата лига се оттегли от поста си след буря от критики след изслушване в Конгреса относно нарастването на антисемитизма в университетските кампуси в САЩ.

Президентът на Пенсилванския университет Елизабет Магил "доброволно подаде оставка", съобщи председателят на управителния съвет на университета Скот Бок.

След това Бок сам се оттегли от поста си, съобщава студентският вестник на кампуса "Дейли Пенсилваниън" (Daily Pennsylvanian).

Магил беше сред тримата президенти на елитни университети, които бяха подложени на остра критика заради показанията си във вторник по време на изслушване в Конгреса относно антисемитизма в университетските кампуси.

Триото даде дълги и привидно уклончиви отговори по време на изслушването на въпроса дали студентите, които призовават за "геноцид на евреите" в техните кампуси, нарушават кодексите за поведение на студентите.

Отзвукът беше бърз и силен.

Седемдесет и четирима депутати написаха писма с искане за незабавното отстраняване на Магил и президентите на Харвардския университет и Масачузетския технологичен институт.

След това президентът на Харвард, Клодин Гей, се извини, че не е осъдила по-категорично заплахите за антисемитско насилие в нейния кампус.

"Когато думите усилват страданието и болката, не знам как можеш да изпитваш нещо друго, освен съжаление", заяви по-късно Гей пред вестник "Харвард Кримсън".

Магил бе подложена на още по-остра критика.

Губернаторът на Пенсилвания нарече представянето ѝ "абсолютно срамно", а голям донор на академичната институция заяви, че ще отмени дарението си от 100 млн. долара за университета.

Бок, който ръководи Съвета на настоятелите на университета - орган, който се занимава с важни въпроси на управлението - заяви, че Магил е направила "много неудачна грешка", когато обяви напускането ѝ.

Той заяви, че собствената му оставка "влиза в сила незабавно".

В бележката на Бок до кампуса се казва, че Магил ще остане на поста си до назначаването на временен президент и ще остане в преподавателския състав на юридическия факултет на университета.

Антисемитизмът и престъпленията от омраза се увеличиха в САЩ и в университетските кампуси след нападението срещу Израел на 7 октомври от бойци на Хамас и последвалата война в Газа.

С разпалването на страстите в университетските кампуси се проведе по-широк дебат за това кога свободата на словото в университетските кампуси се превръща в поведение, което застрашава другите./БГНЕС