Президентът Болсонаро напусна Бразилия

Действащият бразилски президент в оставка Жаир Болсонаро, който не призна поражението си на изборите, напусна страната в петък (местно време), два дни преди встъпването в длъжност на наследника му и малко, след като със сълзи на очи се сбогува със своите последователи. Противоречивият крайнодесен лидер замина за Флорида в САЩ със самолет на ВВС, според няколко новинарски издания. „Летя, ще се върна скоро“, каза Болсонаро по CNN Brazil. Самолетът му кацна в Орландо малко след 21:00 ч. (02:00 в събота по GMT), според уебсайта за проследяване на авиацията FlightAware.

Това означава, че той ще пропусне церемонията по полагане на клетва в неделя и няма да прехвърли президентския пояс на новоизбрания ляв президент Луис Инасио Лула да Силва, каквато е традиционната процедура. Технически Болсонаро трябва да е президент до клетвата на Лула в неделя. Неговият вицепрезидент Хамилтън Мурао сега е временно изпълняващ длъжността президент и ще направи национално обръщение в събота. Президентството не отговори на въпросите на АФП относно времето и целта на пътуването на Болсонаро.

По-рано в петък Болсонаро увери поддръжниците си в предаване на живо в социалните медии, че „няма да видят края на света на 1 януари“, когато Лула поеме президентската мантия. „Предстои ни страхотно бъдеще“, заяви президентът в оставка и добави: „Битките са загубени, но ние няма да загубим войната“.

Това беше първото обръщение на живо на Болсонаро след поражението му през октомври, след което активният потребител на социалните медии замълча необичайно.

Лула спечели изборите с 50,9 процента от гласовете срещу 49,1 процента на Болсонаро. Неговото встъпване в длъжност ще бъде първото от 1985 г. без напускащият президентски пост да прехвърли президентския пояс на наследника си. Същата година последният президент на военната диктатура, генерал Жоао Батиста Фигейредо, отхвърли встъпването в длъжност на Хосе Сарни, припомня вестник O Globo.

Обръщайки се към стотици последователи, които продължават да протестират пред казарми и военни бази в Бразилия и други градове, изисквайки армията да се намеси, за да спре възхода на Лула, Болсонаро каза, че е дал най-доброто от себе си. „Никога не съм очаквал да стигна дотук“, каза той през сълзи. „Поне забавихме с четири години колапса на Бразилия в тази гнусна идеология, каквато е лявата“, добави Болсонаро, който според мнозинството анализатори оставя след себе си лошо наследство, включващо унищожаване на околната среда и хаос с Covid-19.

За пръв път той взе отношение и за неуспешна бомбена атака в Бразилия преди седмица от негов поддръжник, който иска да посее „хаос“ преди встъпването в длъжност и „да предотврати установяването на комунизма в Бразилия“. „Нищо не оправдава този опит за тероризъм“, каза Болсонаро. Неуспешният опит с експлозиви, поставени в камион с гориво, както и актовете на вандализъм, извършени от други фенове на Болсонаро, накараха властите да предприемат безпрецедентни мерки за сигурност за утрешната церемония по встъпването в длъжност на Лула. /БГНЕС